Ongemakkelijke Gesprekken
19 mei 2019

Uitverkocht | Twee culturen op één kussen.. Wat slaapt daar tussen?

ONGEMAKKELIJKE GESPREKKEN
TWEE CULTUREN OP EEN KUSSEN… WAT SLAAPT DAAR TUSSEN?

In Nederland hebben zo’n 1,3 miljoen mensen een gemengde relatie en dit worden er alleen maar meer. Wat kom je tegen wanneer twee culturen samenkomen in een relatie? En zie je het samengaan van twee culturen als een ideaalbeeld of als een bedreiging?

Dit evenement is uitverkocht.

HUH? Gemengde relatie?

Het CBS definieert gemengde relaties als het over iemand met een Nederlandse achtergrond en iemand met een migratieachtergrond gaat. Sommige mensen zien gemengde relaties als een positieve indicator voor een meer geïntegreerde samenleving. Ook bestaan er groepen die niet buiten hun etniciteit willen daten. Waarom zijn de meningen hier zo over verdeeld? Waarom denken mensen dat gemengde relaties gedoemd zijn om te mislukken? Waarom hebben sommige mensen een voorkeur voor iemand met een bepaalde cultuur of huidskleur?

Programma

Bekend met het voorrecht en/of het gevecht van een gemengde relatie? Wat kom je tegen en hoe ga je om met cultuurverschillen? Bestaan er machtsverhoudingen binnen gemengde relaties en is er altijd iemand die een deel van zijn cultuur moet inleveren? Wat als je heel sterk een voorkeur hebt voor een relatie met iemand uit een andere cultuur? Is het wel ok om te zeggen: ‘ik wil alleen een witte Kees’ of spelen vooroordelen en stereotypes hier een rol?

• Deel jouw ervaring in een gesprek door Building Conversation, met Lotte van den Berg
• Performance door Charmaine Noten en Sheralynn Adriaansz
• Borrel en napraten in De Tropen, Café en Restaurant

KOMEN = MEEDOEN

Dit evenement is uitverkocht. 
 

De serie Ongemakkelijke Gesprekken

Het liefst gaan we ongemakkelijke situaties uit de weg. Maar waarom eigenlijk? Door erover te praten kom je veel meer over elkaar te weten. Daarom organiseert het Tropenmuseum een nieuwe serie ‘ongemakkelijke gesprekken’.

16 juni: Waarom zou je nu op bedevaart gaan?
Mekka, Lourdes, Santiago de Compostella en Jeruzalem. Het zijn centrale plekken in geloofsbelijdenis van vandaag. Hier laat je zien dat je een echt goede gelovige bent. Maar voor wie doe je het eigenlijk? En wat wil je ermee op de proef stellen? En wat te denken van het massatoerisme en de industrie die dit teweeg brengt in de verschillende landen. Stappen we daar eenvoudig overheen?

20 oktober: Kan de ooievaar jou niet vinden ofzo?
Onvruchtbaarheid en (on)gewenste kinderloosheid zijn flinke taboes. Hoe maak je dit bespreekbaar? Hoe ga je om met kwetsende opmerkingen? Kunnen we iets doen aan onzichtbare normen die wij elkaar opleggen?

17 november: Gendervrij, iedereen blij?
Genderneutrale wc’s, kinderkleding en speelgoed. Natuurlijk steeds vanzelfsprekender of geroep van een kleine groep?

15 december: Help, de feestdagen komen eraan!
Wie dringt zich aan wie op? Waar loop je als single tegenaan en hoe los je het op? Wat kun je betekenen voor een ander? Over verwachtingen en niet zielig (willen) zijn. Is eenzaamheid sterker voelbaar rond deze tijd?