Fotocredit: Willem Weemhoff. Ongemakkelijke gesprekken
21 oktober 2018

Try Out | Ongemakkelijke gesprekken

Delen of stelen - van etnische prints tot indianenfeest, wanneer vind jij het mooi geweest? Te gevoelig? Of juist het begin van een goed gesprek? 

Het liefst gaan we ongemakkelijke situaties uit de weg. Maar waarom eigenlijk? Door erover te praten kom je veel meer over elkaar te weten. Daarom organiseert het Tropenmuseum een nieuwe serie ‘ongemakkelijke gesprekken’. 
 

Programma

  • Cabaretier Leon van der Zanden (gespreksleider)
  • Oef! Het afgeblazen indianenfeest in TivoliVredenburg 
  • Agonistisch gesprek* door Lotte van de Berg van Building Conversation
  • Performance door Charmaine Noten en Sheralynn Adriaansz
  • Gezamenlijk gesprek en afsluiting met drinks in het Tropencafé. 

* Een goed gesprek tussen tegenstanders waarin conflict en verschil worden beschouwd als bron van verandering en creativiteit.

KOMEN = MEEDOEN!
 Beperkt aantal plaatsen, reserveren kan hier: https://tickets.tropenmuseum.nl/events

(credits foto: Willem Weemhoff)

Ongemakkelijke gesprekken

Wanneer is cultuur van jou?
Delen of stelen?

Mag je zo maar iets overnemen uit een cultuur die niet de jouwe is? En wie gaat daar eigenlijk over? De laatste jaren wordt veel gediscussieerd over dit soort vragen, vooral op sociale media. Deze discussie gaat over culturele toe-eigening: het nemen van elementen uit een andere cultuur en die gebruiken voor eigen doeleinden of winstoogmerk. Denk aan symbolen, kleding, haardracht, dans, muziek of taal. 

Nu is cultuur altijd in beweging en een grote inspiratiebron voor nieuwe creaties. Maar als dit gebeurt zonder enig bewustzijn en respect, kan dat mensen kwetsen. Vooral als er sprake is van een ongelijke machtsverhouding: als de groep die toe-eigent behoort tot een meerderheid, en dus machtiger is dan de groep waartoe de culturele uitingen behoren.
 

Wat zijn ongemakkelijke gesprekken?

Ongemakkelijke gesprekken gaan over culturele botsingen en taboes. De vorm is actief. Geen lezing of debat, je gaat echt met elkaar in gesprek. Je oefent herkenbare situaties om voortaan voorbij het ongemak te gaan. Theatermaker Lotte van de Berg van Building Conversation en comedian Leon van der Zanden helpen je daarbij. Special guests zorgen voor korte breaks en reiken nieuwe perspectieven aan.