TTP-header-pagina.jpg
Vaste activiteit

Tag The Picture activiteit

Het Wereldmuseum Amsterdam heeft een grote collectie historische fotografie uit Indonesië. Deze foto’s zijn online terug te vinden, maar het is nog niet zo gemakkelijk om de foto’s te doorzoeken. Tag The Picture is een digitaal platform, ontwikkeld om de collectie beter doorzoekbaar en zo voor iedereen toegankelijk te maken. Dit doen we door samen met vrijwilligers omschrijvingen (tags) toe te voegen aan de foto’s en zo een algoritme te trainen, dat uiteindelijk automatisch foto’s van omschrijvingen kan voorzien. Zo brengen we samen het verleden in beeld.

Doe mee en tag the picture

Iedereen kan meedoen aan Tag The Picture. Je kan je aanmelden op het platform en direct starten met taggen. Je krijgt foto’s uit de collectie te zien die je van omschrijvingen voorziet. Dit taggen kan op twee manieren: je geeft een omschrijving aan de gehele foto (is het bijvoorbeeld een portret, of een landschap?) of je omkadert onderwerpen op de foto (bijvoorbeeld manden, bergen of auto’s). Deze informatie wordt toegevoegd aan de foto’s en met deze informatie wordt een algoritme getraind. Het algoritme (ook wel kunstmatige intelligentie of AI genoemd) leert van deze tags en zal zo uiteindelijk zelf foto’s van omschrijvingen kunnen voorzien. 

Een bijzonder inkijkje in het verleden
Als vrijwilliger op het platform krijg je op een bijzondere manier toegang tot de fotocollectie. Deze collectie omvat circa 500.000 foto's van voormalig Nederlands-Indië en Indonesië. De foto’s laten zien hoe Indonesiërs, Indo-Europeanen en Europeanen zich in voormalig Nederlands-Indië en de periode na onafhankelijkheid tot elkaar verhielden. Je krijgt als vrijwilliger allerlei verschillende foto’s te zien die jij van informatie kunt voorzien. Je krijgt zo op een unieke manier een inkijkje in het verleden. Daarnaast heb je als vrijwilliger een doorslaggevende rol in het toegankelijk maken van deze collectie. Hoe meer foto’s getagd worden, hoe meer het algoritme getraind wordt en hoe beter het daarna werkt. In een later stadium zullen vrijwilligers ook een deel van de tags van het algoritme kunnen checken zodat we zeker weten dat het algoritme goed werkt. Zo creëren we samen een platform dat de gehele collectie doorzoekbaar kan maken om zo het verleden in beeld te brengen op een voor iedereen toegankelijke manier.

De toekomst
Op dit moment wordt de fotocollectie uit Indonesië van het Wereldmuseum Amsterdam op het platform ontsloten. In de toekomst kunnen het platform en het algoritme ook voor andere foto’s uit onze collecties ingezet worden. Daarnaast zal de software open source beschikbaar gesteld zodat ook andere instellingen hun collecties op deze manier doorzoekbaar kunnen maken.

Het platform is op dit moment Nederlandstalig. Tag The Picture is vanaf het voorjaar van 2023 ook beschikbaar in het Engels.

Colofon

Tag the Picture is ontwikkeld in opdracht van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.

Inhoudelijke Partners
Dr M.J.H.F. (Melvin) Wevers – Universiteit van Amsterdam
Museum Bronbeek

Design
Daily Creations

Technische Realisatie
Zooma

Video
From Form
Sophie Koster

Partners
Tag the Picture is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze steun van:

fondsen