Kwame anthony appiah-tropenmuseum
25 oktober 2019

Special | Denken over identiteit (uitverkocht)

Tijd voor een radicaal andere manier van denken over identiteit?

Op vrijdag 25 oktober spreken filosoof Kwame Anthony Appiah, columnist en historicus Zihni Özdil en schrijver Karin Amatmoekrim over een andere manier van denken over identiteit. 

Brainwash special

Trump bouwt een muur om de Amerikaanse identiteit te beschermen, nationalisme woekert door Europa en debatten rond ras, etniciteit en gender lopen hoog op. Steeds is de vraag: wie ben jij en waar hoor je bij? Volgens Kwame Anthony Appiah – een van de grootste denkers van onze tijd – is deze vraag begrijpelijk maar ook gevaarlijk en gebaseerd op valse veronderstellingen. Natuurlijk willen we ergens bij horen, maar polarisatie en verwijdering liggen op de loer. Kwame Anthony Appiah vindt het tijd voor een radicaal andere manier van denken over identiteit. Hoe dat eruit zou kunnen zien? Dat legt de wereldberoemde filosoof ons uit tijdens deze Brainwash Special.

Zwart, wit, man, vrouw, hetero, homo, moslim, christen, atheist. Zijn gedeelde identiteiten werkelijk zo gevaarlijk en beperkend, of zorgen ze ook voor een broodnodig gemeenschapsgevoel? Kan identiteitspolitiek bepaalde groepen niet juist vooruithelpen? En hoe kan een nieuw denken over identiteit eruit zien voorbij deze labels? Columnist en historicus Zihni Özdil en schrijver Karin Amatmoekrim gaan aan de slag met Appiahs ideeën.

 

Praktische informatie:

  • Tijd: 20.00 - 21.30u (inloop vanaf 19:30u)
  • Entree: €19,95
  • Voertaal: Engels

Over de sprekers:

Kwame Anthony Appiah is een van de meest vooraanstaande filosofen van onze tijd en schreef onder meer In my father’s house (1992), over de complexiteit van Afrikaanse identiteiten en in The Honor Code (2010), onderzoekt hij hoe morele revoluties plaatsvinden. In oktober verschijnt de vertaling van zijn nieuwste boek The Lies that Bind bij uitgeverij Pluim. Appiah is professor Filosofie en Recht aan New York University.

Kwame

Zihni Özdil is historicus, columnist en voormalig politicus. In een serie maandelijkse essays in Vrij Nederland buigt hij zich over één van de grootste kwesties van deze tijd: macht en identiteit. In zijn essay Nederland mijn vaderland (2015) nam hij de Nederlandse identiteit kritisch onder de loep.

Zihni

Karin Amatmoekrim is schrijver, essayist en onderzoeker. Ze studeerde psychologie en moderne letterkunde en schreef zes romans, waarin de zoektocht naar een eigen identiteit vaak een belangrijke rol speelt. Vanaf 2018 is ze Correspondent Verzwegen Geschiedenis bij de Correspondent. Momenteel werkt ze aan een proefschrift over de Surinaams-Nederlandse intellectueel en schrijver Anil Ramdas.

Karin Amatmoekrim

Deze avond is een samenwerking met Brainwash.
In oktober verschijnt het boek ‘De leugens die ons binden’ bij Uitgeverij Pluim.