placeholder
1 juli 2022

Programma 1 juli

Op 1 juli staan we stil bij het slavernijverleden en kijken we samen naar de toekomst. Kinderen kunnen creatief aan de slag met het maken van een button. Voor jongeren en volwassenen is er een luisterroute van ons museum naar het Slavernijmonument en je kunt bij ons terecht voor een gratis her' heri maaltijd (op=op). 

Bezoekers van het Keti Koti festival in het Oosterpark kunnen op 1 juli het museum gratis bezoeken door vanaf donderdag 29 juni 16:00 uur een ticket aan te schaffen en daarbij gebruik te maken van de code KETIKOTI2022

Free Heri Heri for all

Op 1 juli vindt ‘Free Heri Heri For All’ plaats. Dit initiatief is in het leven geroepen door KIP Republic om gezamenlijk te genieten van het Surinaamse gerecht Heri Heri. Free Heri Heri For All is ontwikkeld ter nagedachtenis van het slavernijverleden en om de historie te verbinden met het heden. De eerste editie vond plaats in 2020 met 4.000 gratis gerechten die uitgedeeld werden over alle Amsterdamse stadsdelen, en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke viering waarbij dit jaar meer dan 20.000 Heri Herigerechten worden uitgedeeld in negen provincies.

Het Tropenmuseum doet dit jaar mee aan Free Heri Heri en deelt in samenwerking met Café de Tropen en KIT Hospitality 500 gratis maaltijden uit. Kom je langs vanaf 13:00 uur buiten in de Tropentuin bij Café de Tropen? Zolang de voorraad strekt!

KIP Republic

Audiotour DeGASTEN | Luisterroute van Tropenmuseum naar het Slavernijmonument

"Wat vertelt je geschiedenis eigenlijk over je?" Van J.P. Coen tot aan Kendrick Lamar, laat je meenemen in deze reis van poetry, muziek, zang en tekst.

Luisterroute De Gasten

Het is onmogelijk om in 15 minuten de gehele koloniale geschiedenis uit te leggen. Toch gaan wij proberen om jou mee te nemen in hoe wij ons verbinden aan die geschiedenis. Het gaat niet alleen over ons, het gaat over ons allemaal. Daarom zijn wij ook benieuwd hoe jij je verbindt!

Het Tropenmuseum presenteert samen met theater DEGASTEN een nieuwe luisterroute.

Met storytelling en muziek nemen de jonge makers je in 15 minuten mee van het Tropenmuseum, door het Oosterpark, naar het Nationaal Slavernijmonument. Bekijk met een nieuwe blik de omgeving en krijg inzicht in hoe ons koloniale verleden doorwerkt in het heden.

De luisterroute is ontwikkeld in samenwerking met jongeren van theater DEGASTEN o.l.v makers Toni Blackwell en Nina Haanappel en met medewerking van NiNsee.

Klik hier om de audiotour te luisteren.

Creatieve activiteit: Maak zelf een button voor Keti Koti 

Tijdens Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Keti Koti begint ieder jaar met de Bigi Spikri optocht. Het is een kleurrijke optocht. De mensen in deze optocht dragen traditionele kleding en mooie versieringen. Ook zie je vaak mensen een zwarte button dragen met witte getallen 1873. De mensen die deze button dragen laten hiermee zien dat de slavernij formeel werd afgeschaft in 1863, maar dat de vroegere tot slaaf gemaakten nog tien jaar lang verplicht werden om op de plantages te blijven werken. Dus eigenlijk waren ze pas echt vrij in 1873.

De feestwinkel in het Tropenmuseum staat vanaf 14 mei t/m 10 juli in het weekend in het teken van Keti Koti. Je komt meer te weten over de herdenking en viering van Keti Koti. Tijdens de activiteit maken we een button. Een button is een krachtig communicatiemiddel waarmee je een statement en boodschap kan overbrengen. Net zoals de button 1873. Tijdens deze activiteit maak je je eigen button speciaal om te dragen tijdens Keti Koti. Illustrator Hedy Tjin van onder andere het boek Op de rug van Bigi Kayman, maakte speciaal voor deze buttons twee lijntekeningen. 

Praktische informatie:
•    Tijd: 12.00 - 16.00 uur
•    Voor wie: 4+
•    Prijs: gratis activiteit 
•    Reserveren: niet mogelijk | aanschuiven als er plek is, inloop is tot 15:30
•    Locatie: FEEST! Wereldwijd
•    Let op: deze activiteit is niet voor bso-groepen. Bekijk ons aanbod voor bso.
•    Meer informatie: 088 - 0042 840 (ma t/m vrij: 10.00 - 17.00 uur)