What a Genderful World
2 november 2019

Museumnacht | What a Genderful World

Gender is een hot topic: gendervrije wc’s, NS met ‘beste reizigers’ en de HEMA zonder jongens- of meisjeslabels. Maar wist je ook dat wat we als mannelijk of vrouwelijk zien grotendeels cultureel bepaald is? Duik tijdens Museumnacht in de wereld van gender en ontdek hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt.  

LIONSTORM

Het duo LIONSTORM, bekend van de single No H8ro, miste een rauw geluid in de Nederlandse hiphop dat opkwam voor queer representatie. Met hun sexy, agressieve stijl in teksten, performance en kleding, vervullen ze nu zelf die rol.

Tijden:
22:00 - 22:20
00:00 - 00:20 

lionstorm

Unbox Yourself: The Gender Experience

Gender gaat over iedereen. Welk verhaal heb jij te delen? Welke reis heb je tot nu afgelegd? Doe mee als je durft. Stap in de box en probeer er maar eens uit te komen. Samen met theatermaker Mounir Samuel verjagen we de hokjesgeest!

Tijden:
 19:30 - 20:00
 20:30 - 21:00
 21:30 - 22:00
 22:30 - 23:00
 23:30 - 00:00
 

Mounir

Pump Up Your Gender

In het kader van de expositie What a Genderful World organiseert het Tropenmuseum diverse gesprekken en interviews over gender en identiteit. Ina Koolhaas Revers is 72 jaar en wereldkampioen powerliften. Aynouk Tan spreekt met queer BPOC(black people/people of colour)-vluchtelingen en gedragsexpert en spoken word artiest Kevin Groen praat over de ideale man van nu.

19:30 - Ina Koolhaas Revers
21:30 - 22:30 Aynouk Tan met queer BPOC-vluchtelingen
23:00 en 00:00 - Kevin Groen

Muxe

Boys Won't Be Boys

Rikkert van Huisstede vertelt hoe het is om een jurk te dragen en geeft een fragment prijs uit zijn show Boys Won't Be Boys. Een collage van dansers, zangers, rappers, dichters en theatermakers die laten zien dat het stoer is om je (als man) kwetsbaar op te stellen. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en vinden elkaar in het doorbreken van stereotypen.

Tijden:
20:00 - 20:20

Boys will be boys

DJ’S in het Tropenmuseum

Museumnacht Amsterdam in het Tropenmuseum garandeert de beste Dj’s van nu! Vanaf 19.00u draait DJ Jasmine Perez haar favoriete clubhouse en urban beats. DJ Mixturess neemt de draaitafel om 21.00u over met de nieuwste Hiphop en R&B tracks. Daarna dansen we tot sluitingstijd met DJ Shug La Sheedah op urban en Caribische ritmes. Laat je muzikaal verrassen op Museumnacht Amsterdam!

Genderful Tour 

Gender is een hot topic: gendervrije wc’s, NS met ‘beste reizigers’ en de Hema zonder jongens- of meisjeslabels. Maar wist je dat wat we als mannelijk of vrouwelijk zien grotendeels cultureel bepaald is? Kunnen we in deze tijd voorbij Zij/Hij kijken? Wat zijn inspirerende of juist pijnlijke voorbeelden? Duik in de wereld van gender en ontdek hoe dit wereldwijd geuit en beleefd wordt tijdens de Genderful tour door de nieuwe tentoonstelling What a Genderful World.

Tijden: 
19.15- 00.15 uur  | Start elk half uur  | verzamelen Lichthal       
          

Gender

Rondleiding: Sabi Suriname – Tropenmuseum Junior

Op verdieping min 7 in het Suriname-depot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen. Stap in een wereld vol pratende voorwerpen en doe mee met allerlei activiteiten. Vaar op een boot door Busi Kondre en doe boodschappen in de toko voor een heerlijk Surinaams gerecht. Laat je verrassen in de nieuwe tentoonstelling Sabi Suriname.

Tijden:
19.30-  23.30 uur | Start op het halve uur. Duur: 30 minuten   

         

Sabi Suriname