MJU
12 mei 2019

Museum Jeugd Universiteit

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar en super nieuwsgierig?

Dan is de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) écht iets voor jou! Meld je dan hier aan via de website van MuseumJeugdUniversiteit. Bekijk hieronder de MJU-reeks van het Tropenmuseum voor het voorjaar 2019.

Wat eet Youssef Abjij na het NOS Jeugdjournaal?

Het eerste college van het jaar beginnen we smakelijk. Jeugdjournaal presentator Youssef Abjij vertelt tijdens dit college over zijn lievelingseten en welke eetcultuur hij thuis heeft meegekregen. Maak samen met hem een reis door de Marokkaanse keuken. Youssef vertelt waarom er op vrijdag altijd couscous wordt gegeten én wat het geheime recept van zijn lievelingsgerecht is. Boek na afloop van het college een familiereis door ZieZo Marokko om nog meer te weten te komen over Marokko.

Spreker: Youssef Abjij
Datum & tijd: 10 februari 2019 - 10:30 uur

College - Lievelingseten Youssef

Hoe herken jij een mangaheld?

Ken je de mangahelden Dragon ball, Sailor Moon en Akira? ‘Manga’ betekent in het Japans ‘strip’. In deze strips zijn de figuren getekend met grote ogen en een volle bos haar. Mangafiguren zijn enorm populair. Zo populair dat mangafans zich zelfs verkleden als hun favoriete karakter. Deze fans worden Otaku genoemd. Tijdens dit college leer je alles over manga en ga je ook zelf aan de slag met manga-expert Chantal Visser.

Spreker: Chantal Visser
Datum & tijd: 17 maart 2019 - 10:30 uur

College - Manga

Hoe groot is de troep van de plastic soep?

Het plastic afvalprobleem in de wereld is helaas heel groot. Stranden in de wereld liggen er vol mee. Antropoloog Tim Faassen is op het strand van Kuta in Bali geweest. Op iedere meter ligt daar een hoopje plasticafval. Hoe komt al dat plastic daar? En hoe zorgen we ervoor dat dit verandert? Tim vertelt over wat hij ontdekt heeft tijdens zijn onderzoek naar plastic afval. In dit college ga jij zelf ook aan de slag om ideeën te bedenken wat jij zelf kan doen tegen de plastic troep.

Spreker: Tim Faassen 
Datum & tijd: 14 april 2019 - 10:30 uur

College - Plastic afval

Wat is het zoetste feest ter wereld?

Een college om je vingers bij af te likken! Na de Ramadan, een periode waarin moslims overdag niet eten, wordt het einde  gevierd met het Suikerfeest. Er wordt flink uitgepakt met een enorme hoeveelheid zoete hapjes Daarom heet dit feest in Nederland ‘Suikerfeest’. Maar gaat dit feest echt alleen over het eten van zoete hapjes? Hoogleraar en schrijver van de kinderkoran, Abdulwahid van Bommel, vertelt je alles over dit zoete feest!

Spreker: Abdulwahid van Bommel
Datum & tijd: 12 mei 2019 - 10:30 uur

Praktische informatie

Waar: Tropenmuseum
Data: 10 februari, 17 maart, 14 april en 12 mei 2019
Tijd: 10.30 
Kosten: 20 euro voor 4 kindercolleges
Aanmelden: MuseumJeugdUniversiteit