Making it your home
13 september 2019

Making it your home | Aankomstverhalen in Amsterdam-Oost

Storytellingprogramma rondom het thema ‘aankomst in de buurt’

Op vrijdag 13 september organiseren we in de Buurtsalon van het Tropenmuseum een storytellingprogramma rondom het thema ‘aankomst in de buurt’. Amsterdam-Oost is een komen en gaan van oude en nieuwe buurtbewoners. Een plek die daardoor vol zit met aankomstverhalen van nu en vroeger. 

Ergens aankomen vormt de start van het je eigen maken van een onbekende plek. En van het creëren van een nieuw thuis. Hoe voelt het om ergens ‘nieuw’ te zijn? Hoe lang duurt ‘aankomen’ eigenlijk? En kunnen rituelen helpen om je ergens thuis te voelen? Tijdens Making It Your Home gaan we hierover in gesprek en delen we verhalen, muziek en rituelen die de uiteenlopende ervaringen van aankomst verbeelden.

Het programma start in de middag met een storytellingworkshop onder begeleiding van Storytelling CentreWil jij leren hoe je met je verhaal mensen kunt raken en verbinden? In deze workshop ga je op zoek naar de kracht van je eigen verhaal en oefen je hoe je je verhaal op een creatieve en persoonlijke manier kunt vertellen.

Na de workshop is er een bruisend avondprogramma, waar bijzondere gasten hun ​aankomstverhalen en -rituelen delen in muziek, woord en beeld. Ook de deelnemers aan de workshop kunnen tijdens deze avond hun verhaal presenteren aan het publiek!

Programma

16:00-18:00 Workshop Storytelling

18:00-20:00 Making It Your Home – storytellingavond over aankomstverhalen in Amsterdam-Oost

Wij verzorgen hapjes en drankjes gedurende de avond.

Bekijk het evenement op facebook

Samenwerking

Dit evenement organiseren we samen met Jaika Koot, deelnemer aan de tentoonstelling Mijn Ritueel en betrokken bewoner van Amsterdam-Oost. Jaika’s aankomstverhaal, dat te bekijken en beluisteren is in Mijn Ritueel, vormt de aanleiding voor het programma Making It Your Home. Jaika is geadopteerd uit India en naar Nederland gekomen toen ze 7-8 maanden oud was. Haar aankomstdag in Nederland is een belangrijk moment in haar leven. Elk jaar staat ze samen met haar ouders en zusje bewust stil bij haar aankomstdag. Ze kijken dan filmpjes van haar aankomst of duiken met elkaar de fotoboeken in van die tijd. Daarnaast eten ze gebak en steken een kaarsje aan voor haar biologische ouders in India. Jaika: ‘Met dit ritueel staan we erbij stil dat ik én uit India kom én van hier. Voor mij komen in dit ritueel die twee werelden samen’.

Praktische informatie

Wanneer: Vrijdag 13 september, 16:00-18:00 (workshop) en 18:00-20:00 (avondprogramma)
Waar: Buurtsalon Mijn Ritueel, 1e van Swindenstraat 469, Amsterdam
Toegang: zowel de workshop als de storytellingavond zijn gratis
Aanmelden: aan de workshop kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen. Daarom graag van tevoren aanmelden via mijnritueel@wereldculturen.nl. Voor het avondprogramma hoeft u zich niet aan te melden.
Voertaal: de workshop storytelling wordt in het Engels gegeven. Het avondprogramma bevat zowel Nederlandse als Engelstalige storytellers.