Sabi Suriname
9 januari 2022

Kerstvakantie 2021

Kerstvakantie in het museum

Van zondag 26 december 2021 t/m zondag 9 januari 2022 *
 

HOEZO, KERSTCADEAU?
Kom geven beleven tijdens de kerstvakantie in het Tropenmuseum. In de tentoonstelling Cadeau, hoezo? kun je meedoen met een quiz om de gedachte achter het geven en ontvangen van persoonlijke cadeaus te onderzoeken. Stap in een megagroot cadeau dat is ingepakt met een speciale furoshiki van Musubi, de producent van de Japanse inpakdoeken. Daarna kun je zelf bij een workshop oefenen hoe je iets kunt inpakken met een furoshiki. En er is meer te doen: Maak je eigen kerstpiñata in Feest! Wereldwijd. Of ga in Sabi Suriname op ontdekking naar een tot nu toe onbekende wereld: de Wereld achter de Dingen. Stap samen met je (groot)ouders in een wereld vol pratende voorwerpen en doe mee met allerlei activiteiten.

* Let op: 25 december (1e Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag) is het museum gesloten. Op maandag 27 december en maandag 3 januari is het museum extra open.

Workshop | Inpakken met een Furoshiki

Bij het geven van cadeaus is het vaak belangrijk hóe je dat doet. Door je cadeau te verpakken, maak je de verrassing groter. Maar in sommige culturen verpak je cadeaus juist niet. Iedereen moet kunnen zien wat je geeft. Op andere plekken in de wereld pak je het cadeau niet uit in het bijzijn van de gever. Want wat nou als je er niet blij mee bent? In Japan wordt veel aandacht besteed aan het verpakken van cadeaus. Hoe meer lagen, hoe beter. Veel Japanners gebruiken furoshiki, knoopdoeken, om van alles in te verpakken. Vaak worden met papier ingepakte cadeaus vervoerd in furoshiki. Zo ziet het cadeau er extra verzorgd uit. Een furoshiki gebruik je steeds opnieuw. Super duurzaam dus. Probeer het tijdens deze workshop zelf een furoshiki te knopen!

Maandag 27 december, woensdag 29 december, maandag 3 januari en woensdag 5 januari | 12.00-12.45 uur, 13.00-13.45 uur, 14.00-14.45 uur en 15.00-15.45 uur | locatie: Lichthal | vanaf 8 jaar | Aanschuiven als er plek is

furoshiki

Sabi Suriname Tour in Tropenmuseum Junior

Op verdieping min 7 in het Suriname-depot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen. Stap samen met je (groot)ouders in een wereld vol pratende voorwerpen en doe mee met allerlei activiteiten. Voor iedereen vanaf 6 jaar.

Dagelijks in de kerstvakantie | Familietours starten om 10.30, 10.45, 11.00, 11.15, 11.30, 11.45, 15.15 en 15.30 uur | Juniortours zijn van 13.30-15.00 uur | locatie: Tropenmuseum Junior | Reserveren is verplicht, reserveer hier jouw ticket | Vanaf 6 jaar

Sabi Suriname

FEEST! Wereldwijd: Kerstfeest

Kerst! Wereldwijd In Mexico begint het kerstfeest al op 16 december. Las Posadas, het kerstfestival van negen dagen. Volgens het verhaal in de Bijbel zochten Jozef en Maria in Bethlehem een plekje om te overnachten. Maar nergens was plek. Ze vonden uiteindelijk een slaapplek in een stal, waar kindje Jezus werd geboren. Posada betekent herbergen. Volgens de Mexicaanse traditie draagt een groep mensen beeldjes van Maria en Jozef naar een huis en vragen in een lied om een slaapplek. Daarna begint het feest. Op de laatste dag van het festival, op 24 december, wordt nochebuena (kerstavond) gevierd en eten mensen samen.

Begeleide activiteit – Maak je eigen kerstpiñata 

Tijdens het kerstfestival Las Posadas wordt ook het vrolijke piñata-spel gespeeld. Om de beurt proberen mensen, geblinddoekt met een stok, de piñata kapot te slaan. Wat erin zit is een verrassing! Doe ook mee en maak tijdens de begeleide creatieve activiteit in Feest! Wereldwijd je eigen kerstpiñata.

Dagelijks in de kerstvakantie | Van 12.00 - 16.00 uur | Locatie: FEEST! Wereldwijd | Aanschuiven als er plek is, inloop tot 15.30 uur | Vanaf 4 jaar 

kerstpinata