Het verleden heeft een huis
8 december 2020

Het verleden heeft een huis

Met het project Het verleden heeft een huis leggen we de focus op de intimiteit van het eigen huis en de sporen van het slavernij en koloniale verleden die daarin aanwezig zijn, verankerd in alledaagse maar ook in bijzondere voorwerpen en praktijken. Wij zijn benieuwd naar de voorwerpen bij jou thuis en naar de verhalen die daaraan verbonden zijn. We nodigen je van harte uit om mee te luisteren, maar ook om zelf een voorwerp en verhaal te delen.

Persoonlijke verhalen

Het afgelopen decennium is de aandacht voor het koloniale verleden en de slavernijgeschiedenis van Nederland sterk toegenomen, voor een steeds breder publiek. In musea, publicaties en het publieke debat worden deze geschiedenissen steeds vaker bevraagd. Veel van deze discussies houden zich bezig met de publieke ‘ruimte’, met monumenten en symbolen zoals de Gouden Koets of met tradities en exposities in musea. Met het project Het verleden heeft een huis verleggen we de focus juist naar de intimiteit van het eigen huis. 

In deze twee workshops gaan we in op de complexe verstrengeling van herinneren en vergeten door persoonlijke verhalen over objecten uit te lichten. In de online workshop die we organiseren staan deze objecten en hun verhalen centraal. Aan de hand van videoportretten van verschillende mensen en hun objecten gaan we met elkaar in gesprek. Wij zijn benieuwd naar de voorwerpen bij jou thuis en naar de verhalen die daaraan verbonden zijn. 

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 24 november & dinsdag 8 december 
  • Tijd: 17:00 - 18:30
  • Prijs: gratis event
  • Aanmelden voor 24 november: via Zoom (op basis van beschikbaarheid)
  • Aanmelden voor 8 december: via Zoom (op basis van beschikbaarheid)

De workshops zijn inhoudelijk hetzelfde, maar vinden op twee verschillende dagen plaats.