campagnebeeld
10 maart 2019

Heartbreak Hotel | Heel je hart

Ongeloof, verdriet, verslagenheid, woede, wraak en weer opkrabbelen.. Ken jij het gevoel van een gebroken hart? Worstel je met de liefde en relaties? Zorg voor jezelf of een ander en kom bij in het tijdelijke Heartbreak Hotel. 

Zondag 10 maart | Heel je hart

Iedereen viert de liefde, maar wie heeft aandacht voor gebroken harten? Wie schamper spreekt over liefdesverdriet moet weten dat verdriet na een liefdesbreuk in alles lijkt op een lichte depressie. Hoe werkt dat eigenlijk: rouwen om iemand die er nog is? Buiten Nederland gaan mensen daar heel verschillend mee om en leeft meer het besef dat delen helpt. Het Tropenmuseum verandert op 9 en 10 maart in een Heartbreak Hotel en biedt aandacht, warmte en een luisterend oor. Op zondag 10 maart vijzel je jouw zelfvertrouwen op en kijk je naar de toekomst. 

Klik hier voor het programma van zaterdag 9 maart.

Mediapartner FunX zendt in de week voor het evenement dagelijks reports uit. Luister mee naar Jouw Stad (4 t/m 8 maart), de ‘Weekend requests show’ (9 maart - 10.00 - 13.00 uur) en het 2e uur van ‘Critix’ (10 maart vanaf 18:00 uur).

Koop je tickets via tickets.tropenmuseum.nl en selecteer de datum waarop je het museum wil bezoeken. o.a. de museumkaart is geldig tijdens het Heartbreak Hotel weekend. 

Doorlopend

De Wieg | Aandacht voor lichaam en ziel
Check in voor een moment van persoonlijke aandacht verzorgd door kunstenaars Lina Issa & Agnes Matthews en een team van tien performers. Alles wat je voelt mag er zijn, ze zijn er om het even samen te dragen en je met woorden te strelen. Laat je in een hangmat zachtjes wiegen tussen liefde en verlies, en luister samen met een van de performers naar jouw gebroken hart. Neem mee wat jij nu in jouw rouwproces nodig hebt.  
ieder half uur | 10.30 - 15.00 uur  

Metropolis
Deze aflevering van Metropolis  over Liefdesverdriet laat zien dat je liefdesverdriet kan oplossen met het slachten van een haan (Burkina Faso) of het nemen van een dodelijke pastille d’ amor (Nicaraqua). Lekker onderuit terwijl je internationale inspiratie opdoet.
10.00 - 17.00 uur
 

Performance

Poetry performances – Babs Gons, Derek Otte & Black Harmony
Hoe vertalen bezoekers en performers in het Heart Break Hotel hun verdriet? Van poëzie, naar spoken word tot samenzang. Gedeelde smart heelt het hart.
15.30 - 16.45 uur    

Talk | Hoe ga je er mee om..

Recepten tegen liefdesverdriet
Liefdesverdrietdokter Roel van Duijn beantwoordt jouw vragen, bijvoorbeeld: ’hoe neem je wraak?’’ Zelf had Roel meerdere keren liefdesverdriet en ontwikkelde een therapie rondom ‘het ergste van alle rampen’. Nu geeft hij vanuit zijn Amsterdamse praktijk consulten aan mensen uit de hele wereld. Margriet Schavemaker, artistiek directeur Amsterdam Museum, gaat in gesprek met Roel.
11.00 - 12.00 uur

Opnieuw beginnen 
Hoe ga je weer verder? Hoe lang moet je wachten? Filosoof Joke Hermsen (Melancholie van de onrust en Amor Mundi: uit liefde voor de wereld) schrijft over de liefde, over opkrabbelen en het vinden van een nieuwe bevlogenheid. Een gesprek met ervaringsexpert (én freelance marketing manager) Mick Groeneveld over de liefde en opnieuw beginnen.
12.30 - 13.30 uur    
 

Workshop

Geef het zin | rouwend schrijven
Schrijfsessies van poëzie tot spoken word. Jouw verhaal in nieuwe taal, met Babs Gons van de Vurige Hartenclub. 
13.00 - 14.30 uur                  

Doe de ex-it
Tijd om los te laten? Sluit jouw relatie ritueel af tijdens deze workshop. Wij helpen je bij deze transitie door middel van het ontwerpen van een exit ritueel. Breng jouw verhaal letterlijk in kaart en kom meer te weten over healing met design antropoloog Tina Lenz en expert Anne van der Weijden. Doe de ex-it en heel je hart. 
15.00 - 17.00 uur        

Complimentendouche
Vijzel je zelfvertrouwen op met bureau Egostreling. Na deze schoonheidsbehandeling voor de binnenkant straal je weer volop. En voor je het weet kun je zelf ook weer ongegeneerd complimenteren. 
14.00 - 15.00 uur

Shake it off! 
Verdriet nestelt zich letterlijk en figuurlijk in je lijf. Duik eens goed in die emotie, open jouw hart via buik en bekken en schud de 'shit' van je af. Motivational speaker en Godinnen Danslerares dr. Kaouthar Darmoni leert je hoe je opgehoopt verdriet kwijtraakt met 3.000 jaar oude rituele Noord-Afrikaanse/Arabische dansbewegingen. Dus open met die box van Pandora en herrijs samen als een feniks uit de as.
15.30 - 16.30 uur      

Rondleiding

Liefdes- & verdriet-tour
Museumrondleiders Anna en Bastiaan geven tours door de collectie van het Tropenmuseum. Welke dramatische liefdesverhalen kom je tegen en wat kun je hier van opsteken? Van tranenvanger naar voorbije liefdesballades van de Egyptische Umm Kulthum, naar liefdeskruiden en boeddhistische tips bij het altaar. Interactieve rondleiding over liefde en nostalgie, verdriet en rouw wereldwijd. 
11.00 - 12.00 uur | 13.00 - 14.00 uur | 15.00 - 16.00 uur

Unbreak thy Heart Hooch

Cocktail aan de bar
Internationaal bekende cocktailshaker Tess Posthumus maakte een voor ons een speciaal recept: de ‘Unbreak thy Heart Hooch’. Laat de smaken je raken en drink je verdriet weg in stijl.
De Tropen café-restaurant, tot 18.00 uur