Lisa Konno
3 februari 2019

Cool Japan Design weekend

Gouden combinatie: ontwerpers uit Japan en Nederland

Het Tropenmuseum trekt samen met Mono Japan in het weekend van 2 en 3 februari alles uit de kast voor een weekend vol design. Sluit aan bij de talks en rondleidingen of steek zelf de handen uit de mouwen.

Ontwerpers uit Japan en Nederland hebben over en weer veel bewondering voor elkaars werk. Maar hoe komt dat? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? Wat is de fascinatie van Nederlandse ontwerpers voor Japans design en welke ervaringen hebben zij opgedaan in Japan.

Monsters, pakken en kimono's

Het Tropenmuseum haalt een aantal inspirerende ontwerpers in huis die hun liefde voor Japan graag delen. Customize jouw speciale unisex Cool Japan Suit met Bonne Reijn en Sebastian Masuda. Of kom knippen in kimono’s met modeontwerper Lisa Konno. Ontwerpduo INA-MATT onderzoekt Japanse vouwtechnieken en de schoonheid van imperfectie. Ga met Cool Japan conservator Daan Kok en tentoonstellingsmaker Rik Herder op speedtour door de tentoonstelling als je meer wilt begrijpen van de wederzijdse bewondering tussen de designlanden.

Praktische informatie

Wanneer: 2 en 3 februari 2019  
Tijd: 11.30 – 16.30 uur  
Entree: gratis, op vertoon van museumticket. (Behalve workshop van Bonne Reijn en Sebastian Masuda)  
Kosten museumticket: € 8 (4 t/m 18 jr) € 16 (volwassenen) | Gratis entree met Museumkaart  
Korting: Op vertoon van een Mono Japan ticket krijg je 50% korting op je museumticket. (Alleen geldig bij de kassa, niet online ticketverkoop) 

Kosten workshop Bonne Reijn en Sebastian Masuda: Speciale workshop op zaterdag 2 februari. Costumize je eigen unisex Bonne Suits pak geheel in de hysterische stijl van Cool Japan. UITVERKOCHT

Bekijk onder de fotogalerij alle programma onderdelen

Masterclass - Customize je eigen unixes Cool Japan Suit

Bonne Reijn (Bonne Suits, van de ’the poor man’s suit’) teamed up met Sebastian Masuda (voorloper in de Kawaii beweging). Reijn en Masuda maakten een hysterisch pak voor Mono Japan dat te zien is in de tentoonstelling Cool Japan. Pak je kans en ga met de meesters aan het werk. Tijdens de masterclass geef je je eigen pak een crazy touch. De ontwerpers selecteren alleen de mooiste creaties uit om te signeren.

Zaterdag 2 februari | starttijd masterclass 12:00, 13:30, 14:30 en 15:30 | 45 euro p.p. voor een eigen pak (zwart), masterclass en museumticket | Lichthal UITVERKOCHT

Speedtours Cool Japan & design

met Japan conservator Daan Kok
zaterdag 2 februari 2019 - 13:00 - 13:30 uur 
zaterdag 2 februari 2019 - 14:00 - 14:30 uur 
zaterdag 2 februari 2019 - 15:00 - 15:30 uur 
zaterdag 2 februari 2019 - 16:00 - 16:30 uur 

met Cool Japan tentoonstellingsmaker Rik Herder 

zondag 3 februari 2019 - 13:00 - 13:30 uur 
zondag 3 februari 2019 - 14:00 - 14:30 uur 
zondag 3 februari 2019 - 15:00 - 15:30 uur 
zondag 3 februari 2019 - 16:00 - 16:30 uur 

13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur | 30 minuten | Start: Informatiebalie

Workshop:  Coole composities met Mae Engelgeer

Patronen, kleuren, structuren. Of het nu op de fiets is in Amsterdam of in de straten van Kyoto, textiel ontwerper Mae Engelgeer heeft oog voor subtiele beeldcombinaties. Deze oplettende kijk op simpele schoonheid deelt zij met veel Japanners. Haar liefde voor Japan ontstond een paar jaar geleden en bleek al snel wederzijds. Nu adviseert Mae Japanse producenten over kleur en materiaalcombi’s bij het maken van stoffencollecties. Hoe doet zij dat? Dat ervaar je zelf. Stel zelf een compositie samen waarin kleuren en materialen samen laat komen en je een eigen spannend stilleven creëert. Handig voor jouw volgende Instagram posts!

Zaterdag 2 februari | 11:30, 13:00, 14:30 en 15:30 uur | Locatie: Studio 

Masterclass: Kimono’s met knipoog met Lisa Konno

Ontwerper Lisa Konno zet graag haar schaar in kimono's. En met veel succes. In haar recente Nobu collectie, gebaseerd op haar Japanse vader, reflecteert zij op de Nederlandse en Japanse identiteit. Hier maak je met Lisa van kimono’s en oude T-shirts een nieuw item. Leer op een eenvoudige manier een Kimono te integreren in je T-shirt. De workshop van 13.30 uur heeft een speciaal tintje, Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig) spreekt tijdens een speciale introductie met Lisa Konno over haar werk. 

Zondag 3 februari | 12:00, 13:30 en 15.30 uur | Locatie: Lichthal

Workshop: Monsters maken met Harm Rensink

Harm Rensink is de ontwerper van de tentoonstelling Cool Japan. Hij bedacht hoe je Japanse collectie en verschillende thema’s goed kan laten zien in verschillende afwisselende sferen. Zijn favoriete onderwerp? Niet clean Japans design maar… MONSTERS!  Eerst neemt Harm je mee naar de Japanse monsters in Cool Japan. Daarna maak je ze zelf: schets je eigen ergste nachtmerrie en geef deze daarna vorm op expo waardig niveau. Woeaaaah! Dramatische workshop, desondanks geschikt is voor alle leeftijden. 

Zondag 3 februari | 11:30 - 13:00 | Locatie: Studio

Talk & workshop: INAMATT – Sweet nothing

Navigeren is precies, het leven is niet zo precies. Vanuit deze gedachte maakte INAMATT een herinterpretatie van de traditionele Japanse theeceremonie: Sweet Nothing. Hoe innoveer je eeuwenlange tradities en benader je het ontwerpen van sweets als architectuur? Maar ook: hoe transformeer je een achterbuurt in Japan naar aangenaam verblijfsgebied door duizenden bloemen te laten bloeien? 

Studio INAMATT (Ina Meijer en Matthijs van Cruijsen) werken vanuit het Friese dorp Pingjum. Zij verbinden Japan en Nederland al jaren door bijzondere reizen die verschillende producten en uitwisselingsprojecten opleverden. Mensen, rituelen en ambachten staan daarbij centraal. Ze vertellen over hun werk waarvan een deel te bewonderen is in de tentoonstelling Cool Japan.  

In de workshop onderzoeken zij de schoonheid van imperfectie. Samen met de deelnemers verdiepen zij zich in de betekenis van 'Shide en Onusa' waarbij eenvoudige en tegelijkertijd ingenieuze vouwtechnieken toegepast worden. Dit resulteert in gezamenlijk gemaakte installatie van ritselend papier. 

Zondag 3 februari | 14:00 - 15:00 en 15:30 - 16:30 | Locatie: Studio

Ontdek meer

Cool Japan in het Tropenmuseum
1 september 2019

Cool Japan

Laat je inspireren door wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur, van Hello Kitty tot samoerai.
Link