Op welke manier dragen dans en ritme bij aan de verhalen van de diaspora van de zwarte geschiedenis? En in hoeverre werd lichaamsexpressie een verlengstuk van identiteit en verzet? Over de Trans-Atlantische golven bewogen klanken, ritmes en dansbewegingen mee. In verschillende landen en continenten ontstonden inspirerende, nieuwe creaties vanuit oude ritmes. Tijdens deze middag worden oude en nieuwe ritmes voorzien van de historische context die hierachter schuilgaan. De ritmes van de Batuco, Tambu en Luango volgen elkaar in rap tempo op. Waar komen onwaardige projecties op zwarte lichamen vandaan en hoe vormt dans daarop een antwoord? Je komt erachter op 14 oktober in het museum aan de hand van verschillende dans- en muziekperformances.
Laat je op 14 oktober meevoeren door krachtige vertellingen uit de diaspora van de zwarte geschiedenis
...en ontdek hoe dans en ritme een essentiële rol spelen bij het (her)vinden van waardigheid. Met performances in de Lichthal van Wereldmuseum Amsterdam door o.a. Vernon Chatlein met Voices from Letters, Spoken - Word artiest Carla Kabamba en muziek en dansgezelschap Untold.
Zaterdag 14 oktober | 15.30-17.00 uur | de Lichthal in het Wereldmuseum Amsterdam | prijs: reguliere ticketprijzen gelden
Oude en nieuwe ritmes
Programma
Black Achievement Month: Dignity, Diaspora and Dance
Laat je meevoeren door krachtige vertellingen uit de diaspora van de zwarte geschiedenis en ontdek hoe dans en ritme een essentiële rol spelen bij het (her)vinden van waardigheid.
Artiesten:
Carla Kabamba
Untold
Vernon Chatlein
Grupo Cultural Lantuna
Ronald Pieters
Het volledige programma volgt binnenkort.
Zaterdag 14 oktober | 15.30-17.00 uur | de Lichthal in het Wereldmuseum Amsterdam | prijs: reguliere ticketprijzen gelden
14.15 | Inloop Studio video Black Dignity |
14.30 | Start Verdiepend Studio Programma Video Black Dignity |
15.15 | Afronding Studio Programma |
15.30 | Start Lichthal programma Dignity, Diaspora and Dance |
17.00 | Afsluiting Dignity, Diaspora and Dance |
Special: Verdiepende gedachten over Waardigheid
Garandeer je plaats bij de screening en het nagesprek van de Black Dignity and Historical Discomfort video's in de Studio in het Wereldmuseum Amsterdam. Meld je via het formulier onderaan de pagina aan voor deze special.
Let op: Beperkte plekken aanwezig | vrije inloop op basis van beschikbaarheid | garandeer je plek met een reservering (excl. entreebewijs)
Zaterdag 14 oktober | 14.30 - 15.15 uur | de Studio in het Wereldmuseum Amsterdam | prijs: reguliere ticketprijzen gelden
Artiesten
Vernon Chatlein
Vernon Chatlein is een percussionist en componist uit Curaçao gespecialiseerd in Afro-Caribische, Latin Muziek en Jazz. Momenteel werkt Vernon aan zijn derde onderzoeks- en performancestuk getiteld "Kimina". Het project onderzoekt Tambú en daarmee wil Vernon het genre populariseren en standaardiseren met behoud van de cultuur en de codes die daarbij horen. Zijn doel is om Tambú niet alleen toegankelijk te maken voor verschillende doelgroepen, hij wil de wereld ook iets bieden dat authentiek Curaçaos is en waar Curaçaoënaars trots op kunnen zijn. Het is zijn manier om de erfenis van de groten die voor hem kwamen voort te zetten.
Carla Kabamba
Carla Kabamba a.k.a Nzingah Morena is een gedreven politica en artiest uit Amsterdam. Zij uit haar liefde voor de kunsten middels spoken word en zang. In haar werk komt er passie voor het aanpakken van maatschappelijke kwesties naar voren. Haar doel is om het verleden en heden op een artistieke wijze met toekomstige inzichten te koppelen.
Untold
Untold onderscheidt zich van andere gezelschappen door een heldere artistieke visie dat zich kenmerkt door de verbinding tussen Afrikaanse Diaspora en Westerse kunstvormen en tradities. Untold zoekt in haar artistieke uitingen altijd de grenzen op binnen de tradities van theater en dans en durft met gewaagde thema’s en verrassende cross-overs een verbinding te leggen tussen beide kunstvormen. De verhalen worden uitgebeeld in een diversiteit aan Afrikaanse en Afro-Caraïbische dans- en muziekstijlen.
Grupo Cultural Lantuna
Grupo Cultural Lantuna is op gericht op 22 feburari 1996 door een aantal jonge Kaapverdiers in Rotterdam. Inmiddels bestaat de groep uit 14 leden, waaronder 10 vrouwen en 4 mannen. De groep streeft naar bekendheid van de Kaapverdische cultuur onder de Kaapverdische mensen en daarbuiten. Zij willen voorkomen dat de cultuur uitsterft en onbekend wordt. Dit streven kan worden uitgedrukt door de betekenis van Lantuna, wat staat voor “een sterke plant, die weinig water nodig heeft om te kunnen overleven.
Ronald Pieters
Ronald is geboren in Amsterdam (1987) en begon in 2006 op negentienjarige leeftijd met dansen. Na carrière te hebben gemaakt in Salsa, les te hebben gegeven en op te treden in New York, kwam hij Afro-Cubaanse danslessen tegen bij Peridance (NY) van Baba Richard Gonzalez. Met zijn vader afkomstig uit Curaçao, was dit de eerste keer dat Ronald kennismaakte met Afro-Caribische dans. Hij was er meteen verliefd op. Hij verliet de salsascene om zijn studie Afro Cuban voort te zetten in Cuba, New York en de laatste jaren studeert hij bij zijn leraar Marisol Blanco (Miami/Cuba), waar hij alle kennis over drums, religie, dans en cultuur in de diepte leerde. Nu geeft Ronald wekelijks een Afro-Cubaanse les in Amsterdam met live percussie, gericht op Yoruba (Nigeriaans), Bantu (Congo) en Arara (Benin) stijlen, vermengd met de Caribische invloeden.
Special: Verdiepende gedachten over Waardigheid
Op zoek naar meer verdieping over het thema Black Dignity? Voorafgaand aan dit event, wordt er in de studio van het museum een video vertoond met interviews over het thema Black Dignity and Historical Discomfort. Via thema's zoals het belang van zichtbaarheid van het verborgen verleden, het ongemak over collaboratie en het belang van ieders waardigheid krijgt Black Dignity een nieuwe insteek. Met David Dlamini (Zuid-Afrikaanse historicus), Wayne Modest (inhoudelijk directeur Wereldmuseum) en Carina Zaayman (artiest, curator en researcher). Er is een kort nagesprek en na afloop starten de performances in de Lichthal.
Zaterdag 14 oktober | 14.30 - 15.15 uur | de Studio in het Wereldmuseum Amsterdam | prijs: reguliere ticketprijzen gelden
Aanmelden
Meld je hieronder aan voor de Special: Verdiepende gedachten over Waardigheid op 14 oktober 2023.