glenn-helberg
12 oktober 2021

Avondprogramma Black Achievement Month

Healing & intergenerationeel trauma 

In het kader van Black Achievement Month vindt er op 12 oktober 2021 een avondprogramma over healing & intergenerationeel trauma plaats in het Tropenmuseum.

Kunnen we in de toekomst ons verleden helen?

De doorwerking van trauma op volgende generaties houdt steeds meer mensen bezig. Wetenschappers doen hier sinds tientallen jaren onderzoek naar en ontdekken steeds meer over dit doorlopende proces. Onderzoek richt zich vooral op de Holocaust en het slavernijverleden, maar ook op mensen met een vluchtverleden. Zo groeien inzichten over wat kan bijdragen aan heling. 

Trauma doorbreken kost veel tijd.  Dit lukt niet met een paar simpele magic tricks. Naast ‘ontzwijgen’ staan inzichten en rituelen die voorkomen in spirituele tradities meer in de belangstelling. In verband met onze tentoonstelling Healing Power: sjamanisme, winti en hekserij, zoomen wij daarom ook in op de mogelijke rol van spiritualiteit en creativiteit. Deze tentoonstelling kun je voorafgaand aan het programma bezoeken.

Tickets (inmiddels uitverkocht)

Dinsdag 12 oktober 2021 | Van 19.00 tot 21.30 uur (inclusief optioneel bezoek tentoonstelling Healing Power) | Tickets zijn 10 euro (inclusief entree) en hieronder te verkrijgen. | Update: in het kader van de nieuwe regels vanuit de overheid zal het voor dit evenement nodig zijn om een geldig coronatoegangsbewijs i.c.m. een identiteitsbewijs te tonen. 

 

** Dit evenement is uitverkocht **

 

Enviso Ticketing Widget :host { --enviso-primary-color:#EB535A; --enviso-secondary-color: #EB535A; font-family: ' Montserrat'; }

Waar gaan we het over hebben?

Hoe te reageren wanneer iemand zegt: ’maar dat is toch al zo lang geleden? Get over it!’ 

Gelukkig kunnen we behalve tranen ook wijsheid en inzichten doorgeven: wat kunnen wij als samenleving met deze wetenschappelijke en spirituele kennis doen voor de toekomstige generaties? Wat brengt het generatieperspectief? En wie heeft met het oog op de toekomst nu welke verantwoordelijkheid?

Tijdens deze avond delen we onder leiding van dr. Glenn Helberg zowel wetenschappelijke als spirituele inzichten in gesprek, performance en rituelen.

Glenn Helberg
Glenn Helberg. Fotograaf: Eveline Renaud

Met: performance OTION, ritueel met Mestizo sjamaan Petra Nelstein en gesprekken met psycholoog Gil Yitshaki, psychiater Forugh Karimi, familietherapeut Kitlyn Tjin A Djie, natuurgenezer Desta Deekman, schrijver en filmmaker Esther Duysker en conservator Caribisch gebied en koloniale geschiedenis Wendeline Flores.

Afbeeldingen van links naar rechts:
* OTION - Fotograaf: Giovanni Maisto Ferreira
* Petra Nelstein - Fotograaf: Kirsten van Santen
* Gil Yitshaki 
* Forugh Karimi
* Kitlyn Tjin A Djie - Fotograaf: Wilco van Dijen
* Desta Deekman - Fotograaf: Harvey Lisse
* Esther Duysker
Wendeline Flores

Avondprogramma in Lichthal

19.00        Inloop & mogelijkheid om Healing Power te bezoeken 
Ritueel zoet kruidenbad bij binnenkomst door Mestizo sjamaan Petra Nelstein 

20.00     Welkom in Lichthal (moment door Desta/OTION) en introductie museum/moderator dr. Glenn Helberg

20.05    Panelgesprek healing & intergenerationeel trauma; de wetenschap en de praktijk 
met panel: Gil Yitshaki, Forugh Karimi en Kitlyn Tjin A Djie  

20.25    Performance: OTION

20.30    Panelgesprek healing & intergenerationeel trauma spirituele & culturele inzichten 
met panel: Desta Deekman, Esther Duysker en Wendeline Flores 

21.20    Afsluitend ritueel door Desta Deekman

21.30   Drankjes in café de Tropen (ovb)

Programma op onze andere locaties

Ook in Museum Volkenkunde en Afrika Museum is er een programma in het kader van Black Achievement Month. Bekijk hier het overzicht.

otion
OTION - Fotograaf: Mitchell Lisse