Collectie - Nieuws - Museum Volkenkunde

Wist je dat?

...het altijd druk is achter de schermen 

Restauraties, voorbereidingen op nieuwe tentoonstellingen, bruiklenen of onze eigen collectie op reis sturen. De afdeling Collectiemanagement zit nooit stil! Marijke Kunst, medewerker Registratie Collecties, geeft ons een kijkje achter de schermen!

Blog | Japanse klokken – helemaal aangepast aan de Japanse tijdrekening

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok om langer van het daglicht te profiteren. In Japan verzette men tot 1872 de klokken eigenlijk het hele jaar door steeds een klein beetje. Bovendien telde een dag altijd zes uren overdag en zes uren in de nacht, het hele jaar door. En om zes uur ging de zon altijd op. Sinds 1872 volgt Japan ook de Gregoriaanse tijdrekening waarbij het hele jaar lang elk uur even lang is. Lees meer.

Blog over wintertijd

Blog: Zeldzaam Chinees geld in depot | Deel 3 van 3

Victor Molenaar bezocht het depot van Museum Volkenkunde. Voor zijn Master Asian Studies aan de Universiteit Leiden kwam hij Chinese bankbiljetten onderzoeken. 

Lees: Zeldzaam Chinees geld in depot , deel 3 van 3

Blog: Zeldzaam Chinees geld in depot | Deel 2 van 3

Victor Molenaar bezocht het depot van Museum Volkenkunde. Voor zijn Master Asian Studies aan de Universiteit Leiden kwam hij Chinese bankbiljetten onderzoeken. 

Lees: Zeldzaam Chinees geld in depot , deel 2 van 3

Blog: Zeldzaam Chinees geld in depot | Deel 1 van 3

Victor Molenaar bezocht het depot van Museum Volkenkunde. Voor zijn Master Asian Studies aan de Universiteit Leiden kwam hij Chinese bankbiljetten onderzoeken. 

Lees: Zeldzaam Chinees geld in depot , deel 1 van 3

Collectie op reis: Nieuw-Guinea collectie te zien in Londen en Parijs

Begin september stonden in het depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen negen transportkisten klaar voor verzending naar The Royal Academy of Arts in Londen. Vierentwintig voorwerpen uit de collecties van het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde gingen op reis voor een tentoonstelling, eerst in Londen  en binnenkort in Parijs, in Musée du quai Branly-Jacques Chirac.

Lees: Collectie op reis: Nieuw-Guinea collectie te zien in Londen en Parijs

Japans topstuk ontdekt na 100 jaar in privébezit

In juli 2018 was een belangrijke aanwinst van Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) kort te zien in Museum Volkenkunde in Leiden: een bijna vijf meter breed kamerscherm met ´Uitzicht op Deshima in de baai van Nagasaki´ gemaakt door de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga ca. 1836.

Lees: Japans topstuk ontdekt na 100 jaar in privébezit

Steunen maken voor objecten: absoluut maatwerk!

Voor tentoonstellingen maakt steunenmaker Raf Snippe speciale steunen voor objecten die functioneel en esthetisch moet zijn. Lees en bekijk de foto's van zijn werk met een hertenschedel voor de Mentawai-tentoonstelling.

Lees: Maatwerk: steunen maken voor voorwerpen in een tentoonstelling

Restauratie van bijzondere wayang kulit-poppen

Voor de tentoonstelling BALI - Welcome to paradise zijn veertien wayang kulit-poppen gerestaureerd die 50 tot 70 jaar oud zijn. Restaurator Silvia van de Goorberg heeft hierbij vooral aandacht gehad voor het restaureren van de pigmenten. 

Lees: Restauratie wayang kulit poppen