

Het is niet meer weg te denken in ieders keukenkastje: sambal. Maar welke voorwerpen gebruik je om sambal te maken?
Vers gemaakte sambal is een onontbeerlijk bijgerecht in de Indonesische en Maleisische keuken. Sambal wordt gemaakt van fijngewreven rode lombok of de veel scherpere rawit pepers en kruiden. Er bestaan allerlei varianten sambal, rauw of gebakken, zoet of zuur en meer of minder scherp. Met een wrijver (ulekan) worden ze fijn gewreven in een platte schaal (cobek). Portugezen namen de rode Spaanse pepers uit Brazilië mee naar hun koloniën in Azië en die kwamen zo terecht in Malakka, Ambon en Oost-Timor. In onze collectie zitten sambal schalen en wrijvers uit verschillende delen van Indonesië.
Wat heb je nodig?
Volg de stappen voor heerlijke Sambal Tomat:
Dit gerecht is een paar dagen in de ijskast houdbaar.
Wil je meer weten over onderstaande objecten die worden gebruikt bij het maken van sambal?
Bekijk ze op onze collectiesite:
Wrijver uit Sumatra
Foto van Spaanse pepers in Indonesië
Wrijver met drakenkop