Ongemakkelijke gesprekken
Persbericht:

Programmareeks Ongemakkelijke Gesprekken in Wereldmuseum Amsterdam

Ongemakkelijke gesprekken

Het liefst gaan we ongemakkelijke situaties uit de weg. Maar waarom eigenlijk? Is het niet juist van belang om bij botsingen in gesprek te blijven? Maar hoe doe je dat? Hoe kan het aangaan van ongemak zorgen voor meer begrip? Door ongemakkelijke thema’s bespreekbaar te maken komen we meer over elkaar te weten. Om deze reden organiseert Wereldmuseum Amsterdam de reeks Ongemakkelijke Gesprekken over complexe actuele thema’s, culturele botsingen en taboes. De vorm is actief; geen lezing, debat of podium vol experts. Het programma biedt ruimte voor nieuwe ontmoetingen, daagt uit om uit je comfortzone te stappen en te leren omgaan met ongemak in herkenbare situaties. 

Programmareeks Ongemakkelijke Gesprekken in Wereldmuseum Amsterdam

De reeks is een ‘work in progress’ waarin met elkaar gezocht wordt naar antwoorden op actuele, maatschappelijke vraagstukken en naar meer bewustwording en wederzijds begrip. Met een open blik op de wereld wordt in ieder gesprek een ander thema aangesneden waarbij deelnemers ervaringen en perspectieven met elkaar delen. In elk gesprek staat een thema centraal middels performance en prikkelende vragen i.s.m. theatermaker Sheralynn Adriaansz & Building Conversation. De thema's worden hieronder toegelicht.

Cancelcultuur: one strike and you’re out? I zondag 26 maart 14:00 - 16:00 uur
Of het nu gaat om #metoo, discriminatie, racisme… Cancelen is aan de orde van de dag.
Net als op het middeleeuwse marktplein worden mensen nu via social media of juice channels ’terechtgesteld’. Hoe streng moeten we voor elkaar zijn? Mag een mens geen fouten maken? Wanneer is de straf voorbij en hoe dan verder? 

Twee culturen op een kussen. Gemengde relatie: voorrecht of gevecht? I zondag 16 april 14:00 - 16:00 uur
Het CBS noemt de relatie tussen iemand met een Nederlandse achtergrond en iemand met een migratieachtergrond ‘gemengd’. Sommige mensen zien gemengde relaties als een positieve indicator voor integratie. Omgekeerd bestaan er groepen mensen niet buiten hun etniciteit willen daten. Hoe werken gemengde relaties in de praktijk en waarom zijn de meningen hier zo over verdeeld?

Adoptie, is dat nog wel een optie? I zondag 21 mei 14:00 - 16:00 uur
Veel kinderen in Nederland zijn geadopteerd dankzij de slogan: "Al red je er maar ééntje"
Maar wie wordt gered, op welke manier en ten koste van wat? De discussie over internationale adoptie en ongelijkheid laait weer flink op. Welke belangen worden behartigd? Wie betaalt welke prijs? Kunnen we het hele idee beter loslaten? Een gesprek over morele vragen rondom adoptie in samenwerking met José Montoya die een voorstelling maakte over zijn reis als geadopteerde: https://likeminds.nl/voorstellingen/4016-2/

Wat is de waarde van excuses? I zondag 18 juni 14:00 - 16:00 uur
Hoe makkelijk zeg jij sorry? En betekent het ook echt iets? De regering biedt zo vaak excuses aan dat er een ambtelijke werkgroep voor is opgericht. Want: excuses moeten oprecht overkomen, maar mogen niet tot schadeclaims leiden. Denk mee over de zin en onzin van excuses. Devalueren ze als ze vaak worden gemaakt? Wat is het verschil tussen schuld hebben en verantwoordelijkheid nemen? 

Hoe inclusief zijn safe spaces? I zondag 15 oktober 14:00 - 16:00 uur
Echt fijn om een plek te hebben waar je onder elkaar bent … Om je begrepen te voelen… En veilig te kunnen zeggen wat je wilt. Maar bij elke vorm van insluiting ligt uitsluiting op de loer. Wat vind jij: zorgen zulke veilige havens voor het broodnodige support of juist voor meer verdeeldheid (en houden zij een inclusievere samenleving juist tegen)? Kan een museum of andere plek echt ‘safe’ zijn?

De Ongemakkelijke Gesprekken vinden plaats in de Studio van Wereldmuseum Amsterdam. De toegang is gratis, je betaalt alleen museumentree.