Tess, David Vroom
Persbericht:

Nieuwe mijlpaal in vernieuwing Wereldmuseum Amsterdam

Een nieuwe tentoonstelling over belangrijke dingen en het belang van dingen.

Vanaf 13 juli presenteert het Wereldmuseum Amsterdam Things That Matter: een nieuwe tentoonstelling over belangrijke dingen en het belang van dingen, waarin de museumcollectie centraal staat. In films en audiofragmenten vertellen mensen over voorwerpen die voor hen persoonlijk betekenis hebben. Tegelijkertijd zijn deze nauw verbonden met grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag, zoals migratie en afkomst. Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? En hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels? Vragen zoals deze leiden bezoekers door de tentoonstelling en dagen hen uit om na te denken over wat deze onderwerpen met hen te maken hebben.­­­­­­

De objecten in Things That Matter komen van over de hele wereld en dragen verhalen met zich mee die net zo goed in Nederland van betekenis zijn. Een voorbeeld is een gevlochten mandje, afkomstig van de Marshall Islands. In de bijbehorende video vertelt Kathy Jetnil-Kijiner in dichtvorm waarom dit voorwerp zo belangrijk is voor haar cultuur en hoe deze op het punt staat te verdwijnen: de stijgende zeespiegel zal haar eiland als eerste in de Grote Oceaan doen zinken. Het mandje in de tentoonstelling is dan het laatste tastbare overblijfsel van haar cultuur. Het zet bezoekers aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.

Mijlpaal
De opening van Things That Matter is een mijlpaal in de vernieuwing van het Wereldmuseum Amsterdam, waarna de zalen niet langer op land of werelddeel zijn ingedeeld. In plaats daarvan richt het museum zich op universele thema’s die mensen wereldwijd verbinden. De tentoonstelling Things That Matter bestaat uit tien onderwerpen zoals feest en klimaatverandering, verdeeld over tien paviljoens. De collectie en persoonlijke verhalen van mensen over voorwerpen die hen raken staan daarin centraal. In 2021 volgt een nieuwe opstelling op de eerste verdieping over het koloniaal verleden en de hedendaagse erfenissen daarvan. Eerder werd het entreegebied gemoderniseerd, de monumentale Lichthal in ere hersteld en meer ruimte gecreëerd voor grote tijdelijke tentoonstellingen.

De tentoonstelling Things That Matter is naar verwachting 5 tot 7 jaar te zien en komt tot stand met steun van de BankGiro Loterij.