Afrofuturism - Osborne Macharia
Persbericht:

Vier kunstenaars presenteren hun toekomstvisie voor Afrika

In de nieuwe fototentoonstelling Afrofuturism presenteert het Tropenmuseum de visie van vier Afrikaanse kunstenaars op de toekomst van Afrika.

In tegenstelling tot veel populaire sciencefiction uit Europa en Amerika staan in Afrofuturism Afrikaanse wetenschap en een zwart perspectief aan de basis. De tentoonstelling was eerder te zien op de Afrikaanse fotobiënnale Rencontres de Bamako, die door Musée national du Mali en het Institut Français georganiseerd wordt.

Vier hedendaagse topkunstenaars nemen je mee naar hun gedroomde toekomst. Videokunstenaar Bob Mũchiri Njenga verandert een jongen uit een sloppenwijk in een boodschapper uit de toekomst. Fotograaf Samuel Fosso daagt ons uit na te denken over een mogelijke zwarte paus. Met zijn digitale collages laat Kadara Enyeasi personages uit klassieke Afrikaanse volksverhalen naar de toekomst bewegen in abstracte ruimtes met geometrische vormen. Tot slot creëert Osborne Macharia een samenleving die bestaat uit nieuw bedachte gemeenschappen met een eigen futuristische cultuur.

Voor al deze kunstenaars geldt dat hun verbeeldings­kracht gevoed wordt door onvrede over de werkelijk­heid van vandaag de dag. Afrofuturism biedt hen de mogelijkheid om de actualiteit te omzeilen en een alternatief toekomstbeeld te tonen dat nieuwe generaties kan inspireren.

Over het Tropenmuseum
Het Tropenmuseum heeft als doel actuele maatschappelijke thema’s te presenteren en bezoekers kennis te laten maken met culturele diversiteit wereldwijd. De vernieuwende perspectieven van hedendaagse kunstenaars zijn daarbij uiterst belangrijk. In het Tropenmuseum ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Afrofuturism is te zien van 14 april tot en met 26 augustus 2018.