Tropenmuseum, tentoonstelling, Aleppo
Persbericht:

Laatste kans: tentoonstelling Aleppo

Tentoonstelling 'Aleppo' in Tropenmuseum stopt

De tentoonstelling Aleppo, een presentatie over het cultuurhistorisch belang van de gelijknamige stad, is nog tot en met 4 maart te zien in het Amsterdamse Tropenmuseum. Een maquette van Aleppo uit eigen collectie vormt het middelpunt van deze tentoonstelling. Foto’s van o.a. Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel, briefkaarten, films en persoonlijke items geven een beeld van de stad tijdens en voor het conflict.

Huissleutels

In de tentoonstelling vind je de sleutelbos van Mostafa Betaree. Deze sleutels geven toegang tot zijn appartement, dakterras en fotowinkel in Aleppo. Toen hij in 2014 de stad ontvluchtte, hoopte hij met een paar weken of maanden weer terug te keren. Mostafa woont nu in Nederland en is het afgelopen jaar als rondleider werkzaam geweest in het Tropenmuseum, waar zijn sleutelbos vanaf juli 2018 een plek krijgt in een nieuwe vaste opstelling. Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Tropenmuseum: "Misschien is die sleutelbos - een ogenschijnlijk onbeduidend voorwerp - wel het indrukwekkendste voorwerp in ons museum, omdat er zo’n wereld van verhalen en geschiedenissen achter schuil gaat."

Rondleiding door oud-inwoners

Het Tropenmuseum deed een oproep aan oud-inwoners van Aleppo om op te treden als gastheer of gastvrouw in de tentoonstelling Aleppo. Jong, oud, man vrouw, christen, moslim, Armeens, Koerdisch, homoseksueel, vader - zo divers als stad is het team dat je meeneemt door de tentoonstelling. Zij delen hun herinneringen aan en persoonlijke verhalen over de stad. De laatste rondleidingen staan gepland op 4 maart en zijn al uitverkocht.