Uki Uki Cool Japan
Persbericht:

Cool Japan naar Tropenmuseum

Spectaculaire kawaii-installatie voor het eerst te zien in Nederland.

Cool Japan brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld: van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio. De tentoonstelling trok vorig jaar een recordaantal bezoekers in Museum Volkenkunde te Leiden, en is vanaf 28 september 2018 in vernieuwde vorm te zien in Amsterdam. Het Tropenmuseum voegt onder meer een installatie van de Japanse kunstenaar Sebastian Masuda toe. Het zuurstokroze ‘Colorful Rebellion - Seventh Nightmare’ was eerder te zien in Tokio, New York en Miami; maar voor het eerst in Nederland.

Knuffelbeesten en nepbont
De Japanse Sebastian Masuda geniet als kunstenaar en kawaii-pionier internationale bekendheid. In Nederland kent men hem van het beroemde Kawaii Monster Café in Tokio of de performance ‘Escape from Anonymouse’ op de NDSM-werf. Met zijn reizen en activiteiten verbindt Masuda de wereldwijde kawaii-community en in 2017 werd hij gekozen als culturele afgezant van Japan. De installatie ‘Colorful Rebellion - Seventh Nightmare’ is een kleurrijke kamer met een leeg, wit bed. De wanden zijn bekleed met onconventionele materialen zoals plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont. Het kunstwerk is een verbeelding van Masuda’s complexe belevingswereld en tegelijkertijd een portret van de wijk Harajuku, de bakermat van kawaii. In deze wijk wordt schattigheid ingezet als middel tot empowerment en zelfexpressie: door onderdompeling in een wereld van kinderlijke fantasie hoeft men zich niet te conformeren aan de heersende norm.

Hedendaagse iconen in historisch perspectief
Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de oude meesters en moderne tekenaars. Zo ontdek je in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (tekenaars) en animatoren. Een centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin traditionele en hedendaagse elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Voor fans en nieuwkomers 
Behalve veel te zien is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op Japanse arcade speelkasten of in gesprek met Pepper, de menselijke robot. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er rond het thema Cool Japan allerlei activiteiten en evenementen gepland, zoals workshops manga tekenen en Museumnacht. Cool Japan is een spectaculair vormgegeven tentoonstelling voor fans en nieuwkomers, voor jong en oud.
 

De tentoonstelling Cool Japan is te zien van 28 september 2018 t/m 1 september 2019 en komt tot stand met steun van de BankGiro Loterij.

Noot voor redactie

Neem voor meer informatie contact op met Amber van Schagen, PR & Brand Manager
T. 088 0042 931 E. pers@tropenmuseum.nl
Bijgesloten beeldmateriaal is rechtenvrij te gebruiken in relatie tot dit persbericht, met vermelding van credits.