Wat als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien, verschilt per cultuur en verandert door de tijd. De kleur roze is bijvoorbeeld in de VS en Europa niet altijd vrouwelijk geweest. Met speelgoed en kleding laat de tentoonstelling zien dat deze ‘meisjeskleur’ pas sinds de jaren ’50 als zodanig bekend staat. En waar in het Westen veelal vrouwen een rok dragen, is dit in andere culturen een toonbeeld van mannelijkheid. Zo is een rok uit Fiji te zien die politiemannen dragen als onderdeel van hun uniform. Zelfs de tweedeling in man en vrouw is niet overal vanzelfsprekend: India, Samoa en Mexico hebben drie genders, verschillende Native American gemeenschappen kennen er maar liefst vijf. De fotokunst van de Samoaanse Yuki Kihara laat dit zien waarbij zij zichzelf toont als sociaal erkend derde gender. Op deze manier belicht de tentoonstelling verschillende genderthema’s en put uit de rijke museumcollectie, aangevuld met bruiklenen, video’s met persoonlijke verhalen en interactieve spellen. Hiermee daagt het museum de bezoeker uit om eigen ideeën over mannelijk- en vrouwelijkheid onder de loep te nemen.
Verruim de hokjesgeest met een wereldwijde blik op gender
Gender is een hot topic. De gendervrije wc’s zijn onderwerp van gesprek. De NS spreekt van ‘beste reizigers’. En de HEMA heeft niet langer jongens- of meisjeslabels voor kleding. Vanaf 11 oktober duikt het Tropenmuseum in de wereld van gender en stelt vragen als: wat is mannelijk, wat is vrouwelijk en wat is er nog meer? In een festival-achtige setting valt de bezoeker van de ene openbaring in de ander en onderzoekt de eigen genderhokjesgeest door deze in een internationaal perspectief te plaatsen. Welkom in What a Genderful World.
Politieman in rok, roze een meisjeskleur?
Festivalsfeer
Door de interactie en uitbundige tentoonstellingsvormgeving krijgen de bezoekers een festivalgevoel. Ze gaan zelf aan de slag, wat voor verrassende eyeopeners kan zorgen. Denk aan: zitten op een stoel speciaal voor vrouwen van ontwerper Anna Aagaard Jensen wat alleen wijdbeens kan. Het nemen van een duik in een ballenbak van borsten die aanzet tot nadenken over wat het betekent als je gereduceerd wordt tot object. En een fotoshoot die bezoekers bewust maakt van de ‘typisch mannelijke of vrouwelijke’ poses die ze zelf aannemen.
Tropenmuseum
What a Genderful World is vanaf 11 oktober 2019 tot en met 23 augustus 2020 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.
Voor meer informatie en aanvullend beeldmateriaal kunt u contact opnemen met persvoorlichter Sandra Terschegget : T. 0625314865 E. pers@tropenmuseum.nl