Bali
Persbericht:

TENTOONSTELLING - Bali - Behind The Scenes

Uitgestrekte stranden, prachtige tempels, indrukwekkende rijstvelden en de perfecte surfscene. Dat is Bali. Althans, het algemeen bekende beeld. Het Tropenmuseum laat in de expo Bali – Behind the scenes niet alleen de paradijselijke kant van deze populaire reisbestemming zien, maar ook de andere gezichten van het eiland. Aan de hand van 250 objecten uit de Indonesië collectie, het werk van hedendaagse Balinese kunstenaars en verhalen van eilandbewoners laat de expo zien dat het paradijs onder druk staat, maar dat de cultuur nog springlevend is. Vanaf 14 februari te zien.

Het paradijselijke beeld van Bali is zorgvuldig opgebouwd tijdens de koloniale overheersing van Nederland, om een pijnlijk verleden te verhullen. Tegenwoordig bedreigen massatoerisme, verstedelijking van rijstvelden en plasticvervuiling het Indonesische eiland en weerspiegelen deze problemen een wereldwijd fenomeen. 

Maar de cultuur is nog steeds springlevend. Zo vertellen de paleisschatten uit de toenmalige koninkrijken Badung, Tabanan en Klungkung het verhaal over de koloniale rol van Nederland op Bali. Illustreren affiches en foto’s uit het begin van de 20ste eeuw hoe het beeld van Bali als lieflijk eiland met een vredig dorpsleven, rijkversierde tempels en prachtige rijstvelden is gecreëerd. En laten hedendaagse kunstwerken en video’s de daadkracht en het optimisme van de Balinezen en de toewijding aan haar cultuur zien.