namenmonument beeld studio bertels
Persbericht:

Interactief namenmonument tot slaaf gemaakte mensen

Initiatief Tropenmuseum maakt slavernijgeschiedenis invoelbaar

Het Tropenmuseum ontwikkelt een digitaal namenmonument voor meer dan 200.000 tot slaaf gemaakte mensen in de koloniale periode. Het monument is een eerbetoon aan slaafgemaakte mensen in Suriname, Curaçao en Indonesië en komt in het hart van de tentoonstelling Onze koloniale erfenis. Dit is de nieuwe vaste tentoonstelling van het Tropenmuseum die op 23 juni opent. Deze tentoonstelling op de eerste verdieping (1200m2) gaat over het Nederlands koloniaal verleden en de doorwerking ervan op vandaag de dag.

Het Digitaal Namenmonument maakt gegevens van honderdduizenden tot slaafgemaakte mensen zichtbaar. Het monument toont niet alleen hun namen maar juist ook hun onderlinge relaties, aangevuld met persoonlijke verhalen. Op deze manier probeert het Tropenmuseum een bij uitstek koloniale bron, waarin mensen als bezittingen stonden genoteerd, op een nieuwe manier te lezen en een onzichtbare geschiedenis een gezicht te geven. Het monument is straks op meerdere manieren te doorzoeken.

Groeiend monument

Tijdens de opening bevat het monument bijna 200.000 namen. Dit is slechts een klein deel van de totale hoeveelheid mensen die slaafgemaakt werden. Nieuw onderzoek kan worden toegevoegd zodat het namenmonument steeds verder groeit. Zeker de geschiedenis van slavernij in Indonesië is lang onzichtbaar gebleven. In een poging hier verandering in te brengen neemt NMVW deel in verschillende initiatieven op dit gebied.

Menselijkheid

Het monument is op eerdere manieren te doorzoeken en bestaat uit twee delen: een grote projectie en touchscreens. De projectie bestaat uit een universum van persoonsnamen. Deze zijn doorzoekbaar via verschillende touchscreens. Klik je op een naam, dan zie je meer informatie over die persoon. Ook verschijnt een projectie waarin je ziet met wie van de namen in het monument deze persoon relaties had. Zoals een ouder en kind, of mensen die op dezelfde plantage leefden. Zo laat het monument de sociale verbondenheid van tot slaafgemaakte mensen zien. Want ondanks de poging tot slaaf gemaakten te ontmenselijken, behielden zij hun menselijkheid. Die hopen we op deze manier meer invoelbaar te maken.

Over Onze koloniale erfenis

Het Tropenmuseum opent 23 juni 2022 zijn nieuwe, vaste expositie Onze koloniale erfenis. De tentoonstelling laat zien hoe kolonialisme de wereld van nu mede heeft gevormd, en hoe mensen kolonialisme doorstonden. Onze koloniale erfenis is het sluitstuk van een jarenlange vernieuwingsslag en beslaat 1200 m2. Door te laten zien hoe de koloniale geschiedenis een onvoltooid verleden tijd is, wil het Tropenmuseum bijdragen aan het debat in de samenleving en aan een meer rechtvaardige maatschappij. De expositie zal zo’n zeven jaar staan. Gedurende die tijd zal het Tropenmuseum tijdelijke exposities organiseren waarin de thema’s op verschillende manieren zal adresseren.

Partners

Het Digitaal Namenmonument is initiatief van het Tropenmuseum. Studio Bertels is verantwoordelijk voor het concept, design en de techniek. De inhoud is gebaseerd op onderzoek van Alicia Schrikker, Pouwel van Schooten en Karwan Fatah-Black van de Universiteit Leiden.


---------------------------------------------------

Noot voor de redactie, niet ter publicatie: 

Voor meer informatie en/of interview verzoeken, neem contact op met de persvoorlichting via pers@wereldculturen.nl of telefoon: 06-30254143.

Voor meer over Onze koloniale erfenis, klik hier.

Beeld is downloadbaar en vrij van rechten mits naamsvermelding Studio Bertels.