Tess, David Vroom
Persbericht:

Een tentoonstelling die ertoe doet

Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? Hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels? Vanaf 13 juli beantwoordt het Tropenmuseum vragen zoals deze in de nieuwe tentoonstelling Things That Matter. De wereldberoemde museumcollectie staat daarin centraal: voorwerpen van grote persoonlijke betekenis die tegelijkertijd nauw verbonden zijn met tien maatschappelijke onderwerpen van vandaag, zoals migratie en afkomst. Videoportretten en audiofragmenten waarin mensen – uit Nederland en ver daarbuiten – hun persoonlijke verhaal delen, brengen de collectie tot leven. Zo vertelt Jörgen Raymann over het mixen van verschillende religies in zijn familie en spreekt Kathy Jetnil-Kijiner haar zorgen uit over de stijging van de zeespiegel en het effect daarvan op haar cultuur. De officiële opening vindt plaats op 12 juli in het Tropenmuseum en iedereen is welkom om dit evenement bij te wonen.

Trots op je roots
Kleding is een van de sterkste manieren om een statement te maken over wie je bent. Dat geldt zeker voor de kleurrijke kente en waxprints. Deze stoffen zeggen heel duidelijk: ik voel mij verbonden met Afrika. Beide stoffen hebben een lange traditie: kente is koninklijk textiel uit Ghana, waxprints van Vlisco zijn een Nederlands product dat sinds anderhalve eeuw populair is in West-Afrika. Ze werden voor veel mensen het symbool van Afrikaanse kleding. In Things That Matter laat het Tropenmuseum zowel traditionele stoffen als hedendaagse creaties van jonge ontwerpers zien.

De schoonheid van taal
Spelen met woorden en letters: in sommige culturen is taal de belangrijkste vorm van kunst. De landen in het Midden-Oosten staan bekend om hun creatieve omgang met taal. De kunst van het dichten, maar ook de kunst van het schrijven – kalligrafie – wordt er op het hoogste niveau beoefend. Steeds worden er nieuwe vormen aan toegevoegd, zoals kalligraffiti die het klassieke schoonschrift vertaalt naar de straat. eL Seed, een populaire Frans-Tunesische kalligraffiti-artiest met ongeveer 100.000 volgers op instagram, beschilderde het volledige paviljoen dat in het teken staat van het Arabische schrift.

Als de zeespiegel stijgt
De verandering van het klimaat heeft ingrijpende gevolgen: ijs dat smelt in het Arctisch gebied en eilanden die zinken in de Grote Oceaan. Maar hoe bewaar je je cultuur als jouw land verdwijnt? Dit paviljoen laat zien welke verhalen je vertelt aan je kinderen en welke voorwerpen je koestert, aan de hand van voorbeelden van de Marshalleilanden. Dichter en klimaatactivist Kathy Jetnil-Kijiner sprak voor Things That Matter een bijzondere soundscape in. Daarin vertelt zij waarom de tentoongestelde objecten zo belangrijk zijn voor haar cultuur en hoe die cultuur op het punt staat te verdwijnen: wanneer de zeespiegel verder stijgt, zijn deze objecten de laatste tastbare overblijfselen van haar cultuur. Het zet bezoekers aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.

De tentoonstelling Things That Matter is vanaf 13 juli 2018 vijf jaar lang te zien en komt tot stand met steun van de BankGiro Loterij. Het paviljoen ‘Feest’ komt tot stand in samenwerking met Museum Catharijneconvent.

Bijschriften persbeelden