NMVW Kleur
Terugkijken

Online colleges

Tijdens de fysieke sluiting van onze musea zijn er verschillende digitale lunchcolleges georganiseerd vanuit Museum Volkenkunde.

Hieronder zijn alle colleges terug te kijken.

 

Online lunchcollege 23 april | Oceanië - de band met de zee

Aansluitend bij de grote tentoonstelling EEN ZEE VAN EILANDEN – Topstukken uit Oceanië, die jammer genoeg afgelopen is zonder dat er nog bezoekers konden komen, organiseerden we op 23 april een online lunchcollege.

Een buitenkans om meer te weten te komen over de bewoners van dit immense werelddeel, bijzondere objecten en de verhalen erachter. Conservator Wonu Veys neemt de toehoorders mee naar dit waterrijke gebied met achtergrondverhalen over historische topstukken, hedendaagse kunst en populaire cultuur. De eilandbewoners hebben een sterke band met de zee.   Het is de ‘snelweg’ naar andere eilanden, een belangrijk voedselbron en een thema in het werk van veel hedendaagse kunstenaars.

Online lunchcollege 19 maart | HANAMI

Conservator Daan Kok staat uitgebreid stil bij Hanami, het Japanse woord voor ‘bloesemkijken’. In Japan trekken mensen er in deze periode op uit om, onder het genot van lekker eten en drinken, met elkaar de fragiele schoonheid van de kersenbloesem te bewonderen. Tegelijk een moment om na te denken over de vergankelijkheid van het leven, want de bloeitijd is overweldigend mooi, maar kort.

De bloeiende bomen worden graag gefotografeerd en stemmen iedereen vrolijk. Het is ook echt een prachtig gezicht, die lichtroze wolken. De kersenbomen, sakura in het Japans, werden twintig jaar geleden geschonken door Japan. Net als elk jaar rond deze tijd staan de bomen nu vol in de knop.

Deze presentatie bevat afbeeldingen van: City of CHICHIBU

Online lunchcollege 15 januari | Het culinaire erfgoed van de Azteken

Tomaat, avocado en cacao: ingrediënten die niet meer weg te denken zijn uit onze eetcultuur. Maar wist jij dat de namen van deze producten allemaal afkomstig zijn uit het Nahuatl, de taal van de Azteken? En dat superfoods zoals chiazaad en agavesiroop in de oude Mexicaanse culturen al eeuwenlang gebruikt werden? De Azteken maakten er zelfs energy bars van!

In aanloop naar de grote Azteken tentoonstelling die in 2021 in Museum Volkenkunde te Leiden opent, geeft onze conservator Midden- & Zuid-Amerika, dr. Martin Berger, een gratis online Lunchcollege.