Ramadanfeest
Vaste activiteit

Feest! – Eid al-Fitr, Ramadanfeest

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je voorbereiden op het onderwijsprogramma: Feest! Wereldwijd of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Eid al-Fitr, Ramadanfeest. 

Eid al-Fitr, Ramadanfeest

Tijdens Eid al-Fitr (het kleine feest) vieren moslims het einde van een bijzondere maand, de ramadan. De ramadan is een vastenmaand waarin je 30 dagen van zonsopgang tot zonsondergang niet eet of drinkt. Aan het einde van de ramadan is het drie dagen feest. Dan eet je samen met familie en vrienden veel lekker eten, vooral zoete hapjes. Eid al-Fitr. 

Kant-en-klare les volgen? Dat kan hier

oogje

Bekijk de video van Zakhar (11 jaar) uit Irak, hij laat zien hoe voor hem de ramadan eruit ziet.

handje

Er zijn verschillende redenen om te vasten, bijvoorbeeld om extra na te denken over je geloof. Of om te voelen hoe het is om honger te hebben net als mensen die geen geld hebben om eten te kopen. Start met de hele klas een actie voor een goed doel. Bijvoorbeeld een inzamelingsactie van spullen of geld voor iemand die het nodig heeft, of help mensen die bijvoorbeeld geen boodschappen kunnen doen. Bekijk op deze website waar je dichtbij iets voor iemand kan doen.

schaar

30 dagen dat is een hele maand! Maak met alle leerlingen samen een slinger met 30 vlaggetjes. Laat alle leerlingen één vlaggetje maken en hang deze op aan een lijn. Op het vlaggetje kunnen de leerlingen iets opschrijven zoals een wens voor iemand, een mooie gedachte of waar zij aan moeten denken tijdens het vasten. Sta iedere dag even stil bij het Ramadanfeest en bespreek een van de gemaakte vlaggetjes. Aan het eind van de 30e dag is het tijd om Eid al-Fitr te vieren. 

 

 Bestek

Tijdens het Ramadanfeest, Eid al-Fitr wordt er lekkere zoete thee gedronken en heerlijke hapjes gegeten. Bekijk de kookvideo uit de Feestkeuken waar Alia een heerlijk hapje voorbereidt voor Eid al-Fitr. 

Feest! Wereldwijd is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Meer informatie over Feest! lees je hier