Iedere naam vertelt een verhaal. En vaak meerdere tegelijk. In namen zijn taal, identiteit en familiegeschiedenis verpakt. Heb je je naam gekregen, of zelf gekozen? En misschien heb je ook nog wel een doopnaam, een koosnaam, een bijnaam of een schuilnaam?
Namen zijn heel persoonlijk, maar vertellen ook iets over de wereldgeschiedenis. Bijvoorbeeld over de koloniale tijd toen tot slaaf gemaakte mensen als koopwaar verhandeld werden. Hun namen werden afgenomen en zij kregen nieuwe namen toegekend of iemand kreeg bij geboorte een naam van de ‘eigenaar’. Kun je je voorstellen wat dit doet op korte en lange termijn?
In het hart van de nieuwe tentoonstelling ‘Onze koloniale erfenis’ is een digitaal namenmonument te zien voor meer dan 200.000 tot slaaf gemaakte mensen in Suriname, Curaçao en Indonesië. Daar kun je informatie vinden over namen, maar ook over relaties en persoonlijke verhalen.
Tijdens de namenspecial op zaterdag 17 september ga je met deskundige historici, juristen en kunstenaars dieper in op de betekenis van namen. Je maakt een begin met jouw eigen naamonderzoek. Hoe verhoud jij je tot je naam? Waar komt ‘ie vandaan? Wat te doen als je hem wilt veranderen? Of als iemand erop trapt? Onderzoek het vervolgens verder in gesprekken, lezingen, workshops en performances tijdens deze namenspecial.