llustratie uit de tentoonstelling Raad van de Raaf, door Cristina Garcia Martin
Persbericht:

Nieuwe doe-tentoonstelling voor jonge klimaathelden: Raad van de Raaf

Vanaf 14 december nodigt Wereldmuseum Amsterdam kinderen van 6 tot 13 jaar uit om deel uit te maken van Raad van de Raaf, een wereldwijde groep kinderen die zich inzet voor het klimaat en een gezonde aarde. In de interactieve tentoonstelling staat respect voor de aarde centraal. Kinderen ontdekken hoe inheemse gemeenschappen in Groenland, Peru, Marokko en Bangladesh dagelijks de gevolgen van de klimaatcrisis voelen en ermee omgaan. Via persoonlijke verhalen, videoportretten en interactieve activiteiten leren de kinderen over verhouding met de natuur, de kwetsbaarheid van de aarde en de veerkracht van de mens. 

Mohammed Babazadeh, theaterregisseur bij de Junior afdeling van Wereldmuseum Amsterdam kijkt uit naar de allernieuwste tentoonstelling voor jeugd en jongeren: 

"Wereldmuseum Amsterdam Junior (voorheen Tropenmuseum Junior) verwelkomt al sinds 1975 als succesvol kindermuseum vele generaties. Na Ziezo Marokko en Sabi Suriname staat nu de aarde centraal. Als lid van de Raad van de Raaf maak je kennis met leefomgevingen van mensen over de hele wereld, leer je dat alles met elkaar verbonden is en word je gemotiveerd je in te zetten voor een leefbare en rechtvaardige wereld. De tentoonstelling is een programma vol beleving en verwondering voor families met kinderen en voor schoolklassen."

DOE-TENTOONSTELLING VOOR KLIMAATHELDEN

Raad van de Raaf dompelt kinderen onder in een wereld die alle zintuigen prikkelt én waar zij zelf actief aan deelnemen. Kinderen krijgen een waardevolle mindset aangereikt voor een duurzame verhouding met de aarde. Ze worden in de tentoonstelling uitgedaagd hún ideeën voor de toekomst van de aarde te delen. Met bijdragen van wetenschappers, filmmakers en kunstenaars uit binnen- en buitenland biedt Raad van de Raaf een diepgaande en inspirerende reis naar een rechtvaardige wereld.

HOOFDKWARTIER GROENLAND

Kinderen maken kennis met de Nederlandse Raymi en de Groenlandse Ivalu. Zij zijn lid van de Raad van de Raaf. Ivalu neemt de jonge bezoekers mee naar haar Kalaallit Nunaat, "Land van de Groenlanders". Daar aanschouwen zij een pittoresk én ruig Groenlands landschap met steile kliffen, arctische bloemen, ijsschotsen en wilde heuvels. Ze stappen op de hondenslee van Malik, doen de balanstest in de kajak van jager Lars en luisteren naar het geluid van de smeltende gletsjer. Ook gaan ze mee in de verhalen van de hand van de Groenlandse filmmaker Aká Hansen.  

In het Hoofdkwartier verbindt Raymi de kinderen met oorspronkelijke bewoners in Peru, Marokko en Bangladesh. Zij vertellen hoe zij samenleven met hun omgeving én omgaan met de gevolgen van klimaatverandering. Indringende, persoonlijke videoportretten door documentairemakers Nicole Franken en Yvonne Dudok tonen een rode draad: water - of de afwezigheid daarvan - en de adaptatie door en veerkracht van de mensen. Van alpaca’s en smeltende gletsjers in Peru tot de verwoestijning in Marokko en de verzilting in Bangladesh.

SAMENWERKINGEN IN DE TOTSTANDKOMING VAN DE TENTOONSTELLING

Aan de totstandkoming van Raad van de Raaf is ruim drie jaar gewerkt. Met vele instellingen en communities is samengewerkt. Het Instituut voor Marine en Atmosferisch Onderzoek, Universiteit Utrecht (IMAU) en het KNMI zijn geraadpleegd, evenals diverse sociale wetenschappers in binnen- en buitenland. Ook is er overleg geweest met diverse basisscholen, musea, kunstenaars en andere lokale partners en gemeenschappen in Groenland en Denemarken. 

Hedendaagse kunst is een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Zo heeft de Groenlandse kunstenaar Bolatta Silis Høegh een kunstwerk speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. Objecten uit de materiële cultuur van Groenland zijn aangekocht en geven de tentoonstelling een hedendaags en actueel karakter. Films, gemaakt door de Groenlandse filmmaker Aká Hansen en fotograaf Nicole Franken en journalist Yvonne Dudock van Indigenous People Today, vertellen indringende persoonlijke verhalen. 

Raad van de Raaf is te bezoeken én beleven in Wereldmuseum Amsterdam vanaf 14 december 2024, in de weekenden en tijdens schoolvakanties. Vanaf maart 2025 zijn er ook gerichte onderwijsprogramma’s voor primair en secundair onderwijs. De expositie loopt tot december 2028. 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van Mondriaan Fonds, BPD Cultuurfonds, Zadelhoff Cultuurfonds, Fonds NME en de Turing Foundation.