Heartbreak Hotel - Persbericht - Tropenmuseum
Persbericht:

Heartbreak Hotel Tropenmuseum

Troostrijk weekend voor mensen met een gebroken hart

Liefdesverdriet komt wereldwijd voor. Toch wordt er in Nederland vaak nogal lichtvoetig mee omgegaan. Dat kan anders! Het Tropenmuseum verandert in het weekend van 9 en 10 maart tussen 10:00 en 17:00 uur in een Heartbreak Hotel en biedt aandacht, warmte en een luisterend oor. Met bewustmakende sessies, inspirerende workshops en troostrijke lezingen lijmt het museum de gebroken harten in een veilige omgeving.
 

Liefdesverdriet verdient meer aandacht

Iedereen viert de liefde, maar wie heeft aandacht voor gebroken harten? Wie schamper spreekt over liefdesverdriet moet weten dat verdriet na een liefdesbreuk in alles lijkt op een lichte depressie. Hoe werkt dat eigenlijk: rouwen om iemand die er nog is? Buiten Nederland gaan mensen daar heel verschillend mee om en leeft meer het besef dat delen helpt. Peru kent bijvoorbeeld zogenaamde ’Heartbreak Hotels’ (klinieken) om diep hartzeer te verzachten. In Japan bestaan afscheidsceremonies en meer creatieve oplossingen voor eenzaamheid na een liefdesbreuk. Het Tropenmuseum biedt ruimte voor verdriet en toont wat omgangswijzen uit verschillende culturen kunnen opleveren.

Kom bij in het Heartbreak Hotel

Heb je een gebroken hart? Worstel je met de liefde en relaties? Zorg voor jezelf of een ander en kom bij in het tijdelijke Heartbreak Hotel in het Tropenmuseum. Kom liggen in een hangmat-installatie en laat je wiegen tussen liefde en liefdesverdriet. In deze meeslepende ervaring bekijk jij de gebroken stukken van jouw hart. Samen met kunstenaars Lina Issa en Agnes Matthews zoek je naar het antwoord op de vraag: wat heb jij nodig om te helen?

Waarom ik? Gaat dit ooit weer over?

Op zaterdag begrijp je van psycholoog en relatietherapeut Jan-Pierre van de Ven waarom het vaak misgaat. Leer de rouwfasen van je liefdesverdriet beter begrijpen met liefdesfilosoof Jan Drost (wat als de Liefde voorbij is?) en van schrijvers en ervaringsexperts Susan Smit en Marion Pauw die op onderzoek gingen en hun lessen met jou delen.

Hoe kom ik hier vanaf?

Zondag vijzel je jouw zelfvertrouwen op en neem je een verkwikkende complimentendouche. Liefdesverdrietdokter Roel van Duijn deelt zijn genezende recepten, bijvoorbeeld: hoe neem je wraak? Laat die ex voorgoed los tijdens de ‘de ex-it’ afscheidsrituelen workshop van design antropoloog Tina Lenz.

Of schud de ellende letterlijk van je af met een buikdanssessie van Dr. Kaouter Darmoni. Filosoof Joke Hermsen vertelt hoe je weer een nieuw begin kunt maken. Muziek en poëzie zijn wereldwijde hulpbronnen. Luister naar verhalen rondom hartverscheurende muziek en schrijf een spoken word met Babs Gons van de Vurige Hartenclub, die samen met spokenword artist Derek Otte optreedt.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en aanvullend beeldmateriaal kunt u contact opnemen met persvoorlichter Karin Flierman: T. 088 0042 815 E. pers@tropenmuseum.nl