Hafu2Hafu
13 april 2019

Boekpresentatie Hāfu2Hāfu | uitverkocht

Hāfu2Hāfu is een wereldwijd fotografieproject dat onderzoekt wat het betekent om ‘hāfu’ te zijn, ofwel een Japanse ouder te hebben. Japans-Belgisch fotograaf Tetsuro Miyazaki sprak en portretteerde mede Japanse hāfu, met een ouder uit wel honderd verschillende landen. De 120 mensen in het boek dat nu uitkomt beantwoorden niet zozeer vragen maar stellen juist de kijker allemaal een vraag. Met deze vragen wil Hāfu2Hāfu dialoog op gang brengen en reflectie stimuleren over identiteit en wat het betekent met twee benen in twee culturen te staan.

Dit evenement is uitverkocht


Hāfu2Hāfu - Boekpresentatie & gesprek
Hoe cool is het om half-Japans te zijn?

Ben je half-Japans? Wat cool! Of is half-Japans zijn soms toch minder leuk als het lijkt? Met deze vragen heb je als kind van ouders uit twee culturen voortdurend te maken, want waar loop je zoal tegenaan als je half-Japans bent?

Fotograaf Tetsuro Miyazaki startte een persoonlijke zoektocht naar deze vraag en begon met het fotograferen en interviewen van Japans-Nederlandse ‘hāfu’. Zo raakte hij in gesprek over het half-Japans zijn en wat dit met jou doet en hoe mensen hierop reageren. Hoor je erbij? Wat is er zo typisch Japans? Welke vooroordelen kun je niet meer horen? Wat maakt jou juist trots? Na enige tijd breidde hij zijn project uit over de hele wereld. Hij ontmoette voor zijn boek inmiddels zo'n 120 mensen. Zo kreeg hij steeds meer een wereldwijde blik op het deel uitmaken van twee culturen.

Speciaal om te vieren dat zijn boek uitkomt gaat Tetsuro in gesprek met Wayne Modest, hoofd Research Center of Material Culture (RCMC). Wat bracht hem ertoe het boek te maken? Waar kwam hij gaandeweg achter? Wat heeft hij geleerd over de Japanse cultuur en hoe wij kijken naar mensen die onderdeel zijn van twee culturen?

Voordat we proosten op een mooie uitgave van het boek volgt een oefening.

Programma

Zaterdag 13 april
14.00-16.00 uur


14.00 Welkom & ontvangst door Rixt Hulshoff Pol, programmamaker Tropenmuseum

14.20 Gesprek over Hāfu2Hāfu door Tetsuro Miyazaki en Wayne Modest, hoofd Research Center for Material Culture
15.00 Hāfu2Hāfu challenge
15.30 Feestelijke afsluiting