Fashion Cities Africa
Persbericht:

Fashion Cities Africa - Persbericht

De tentoonstelling laat de bruisende en veelzijdige modescenes in vier grote Afrikaanse steden zien:

Casablanca (Marokko), Johannesburg (Zuid-Afrika), Nairobi (Kenia) en Lagos (Nigeria). 

Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn wereldwijd populair geworden op social media. Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze modeliefhebbers wereldwijd.

Toonaangevende modeontwerpers als Said Mahrouf (Casablanca), Marianne Fassler, (Johannesburg), Maki Oh (Lagos) die ook Michelle Obama tot haar clientèle mag rekenen, laten hun werk zien. Modebloggers en journalisten zoals Sunny Dolat (Nairobi) en Joseph Ouechen (Casablanca) creëerden hun eigen presentaties om zo hun visie op ‘African Fashion’ te verbeelden. 

Van street wear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met levendige en veelzijdige modescenes die de modewereld opschudden. Mode-items, persoonlijke verhalen, blogs, foto’s en films dompelen de bezoeker onder in een visueel spektakel van trends.

Casablanca

Vele invloeden uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten komen samen in Casablanca die zorgen voor een gevarieerd modebeeld met haute couture en ready-to-wear, klassieke kleding en streetwear. Om binnen deze veelheid aan stijlen onderscheidend te zijn zoeken ontwerpers en stylisten vaak inspiratie in lokale culturele tradities. 

Zij werken samen met plaatselijke kleer- en textielmakers om hun creaties te realiseren. Andere modeliefhebbers kiezen juist voor meer internationale stijlen voor hun streetstyle en exclusieve ontwerpen. Of ze mengen deze met lokale elementen voor een eigen look.
- Mouna Belgrini (journalist) - Said Mahrouf (ontwerper) - Amina Agueznay (textielontwerper) -

Johannesburg

Na tientallen jaren van economische achteruitgang ontplooide Johannesburg zich langzaam tot een bruisende metropool, waar mode, muziek en kunst het straatbeeld bepalen. Wijken als Newtown, Braamfontein en Maboneng vormen het hart van de stadse modescenes en zijn broedplaatsen van vernieuwing. 

Mede door de politieke geschiedenis en haar gevolgen voor de huidige samenleving dragen veel creatievelingen in ‘Joburg’ een maatschappelijk bewuste invalshoek uit, rechtstreeks of subtiel. Met mode vertellen zijn hun eigen verhalen, over gelijkwaardigheid en trots.
-  The Sartists (creatief collectief) - Marianne Fassler (ontwerper) - Thula Sindi (ontwerper) - Maria McCloy (ontwerper) -

Nairobi

Een nieuwe generatie Keniaanse ontwerpers, stylisten en ondernemers is bezig de mode-sector in Nairobi aanzienlijk te professionaliseren. Tegelijk is het shoppen naar mitumba – tweedehands westerse kleding – op een van de vele markten in de stad een onmisbaar onderdeel van Nairobi’s modescene.

Online modefilms en modefoto’s op blogs en andere sociale media zijn populaire middelen om het aanwezige creatieve talent nationaal en internationaal te promoten. Publieke figuren als Keniaanse popsterren helpen hier een handje bij door kleding van jonge ontwerpers te dragen.
- 2ManySiblings (stylisten) – Sauti Sol (band) - The Nest Collective (creatief collectief) -

Lagos

De hoofdstand van Nigeria heeft de meest gevestigde mode-industrie in Afrika en veel Nigeriaanse ontwerpers verkopen hun creaties wereldwijd. Michelle Obama, Beyoncé, Alek Wek en andere invloedrijke vrouwen dragen labels als Maki Oh en Lanre da Silva Ajayi. 

De prestigieuze Lagos Fashion and Design Week heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Zelfbewust zet Lagos koers om een nieuwe modehoofdstad in de wereld te worden.
- Maki Oh (ontwerper) -Deola Sagoe (ontwerper) - Yegwa Ukpo (eigenaar Stranger) -

Afrika in Nederland

Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de bezoeker.

Fashion Cities Africa Weekend

Op 7 en 8 oktober bruist het Tropenmuseum van de creativiteit. Speciaal voor Fashion Cities Africa gegeven bekende modeontwerpers masterclasses, en kan de bezoeker meedoen aan diverse workshops of rondleidingen. Het programma is te vinden op de website van het Tropenmuseum.

Mede mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling Fashion Cities Africa, ontworpen door NLÉ / Kunlé Adeyemi, komt voort uit een samenwerking met Royal Pavilion & Museums, Brighton & Hove en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Noot voor redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mick Groeneveld, PR Tropenmuseum via E. pers@wereldculturen.nl / T. 088 0042 839.
Het beeldmateriaal onderaan dit persbericht is rechtenvrij te gebruiken in relatie tot deze tentoonstelling.