Tropenmuseum

Een kijkje met conservator Wonu Veys

Wonu Veys is conservator Oceanië bij het NMvW (Nationaal Museum van Wereldculturen). Al 10 jaar werkt ze aan tentoonstellingen in onder andere het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde. Ze was onder andere conservator van de tentoonstellingen “What a Genderful World “en “Oceanië een zee van eilanden”.

Wat doet een conservator?

Een conservator gaat onder andere aan de slag als er een nieuwe tentoonstelling op de planning staat. Ze zorgt voor de objectsamenstelling van de exposities en beslist mee in welke context de tentoonstelling geplaatst wordt, met oog op het verhaal dat ze de bezoekers wil vertellen. Daarnaast heeft een conservator de verantwoordelijkheid dat waardevolle spullen goed bewaard blijven. Ook het aangeven voor de koop van nieuwe objecten valt onder deze taak.

Wonu Veys
Wonu Veys

Met wie werk je samen?

Bij het NMvW werkt Wonu samen met mensen van collectiebeheer en tentoonstellingsmakers. De collectiebeheerders zorgen ervoor dat de objecten in goede staat blijven en de tentoonstellingsmakers helpen de conservator met het uitwerken van de tentoonstelling. Als conservator werkt ze ook mee aan welke teksten bij welke objecten komen en welk verhaal ze wil vertellen.

Hoe lang duren de voorbereidingen?

Als er een tentoonstelling op de planning staat wordt er normaal gesproken minimaal 2 jaar van tevoren gestart met de voorbereidingen. Als het concept duidelijk is bekijkt Wonu welke objecten ze wil laten zien aan de bezoekers. Hierbij worden er objecten uit de collectie van het museum tentoongesteld, maar worden er ook stukken in bruikleen aangevraagd bij andere musea. Dit moet minimaal 1 jaar van tevoren geregeld worden. Daarom is het belangrijk dat het verhaal van de tentoonstelling goed duidelijk is voordat er gezocht kan worden naar deze objecten.

Wat is het leukst aan jouw beroep?

Wonu vertelt dat het mooiste aan haar beroep is om zo veel verschillende mensen aan te spreken. Naast dat ze conservator is geeft ze lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Dit doet ze voor bezoekers, studenten of mensen die specifiek meer over een onderwerp te weten willen komen.  Ook vindt ze het nog steeds altijd heel erg interessant om onderzoek te doen om erachter te komen welk verhaal een object met zich mee brengt.

Wat vind je zelf de mooiste tentoonstelling?

Wonu vindt de tentoonstelling ‘Oceanië een zee vol eilanden’ erg mooi. Ze noemt het een goed geslaagd project. “Je kunt de objecten en hun verhaal heel goed zien. En de sfeer die daar is gecreëerd is erg bijzonder.” Een aanrader dus. 

 

24-4-2020| interview Wonu Veys| door Anneloes de Wit