Ongemakkelijke Gesprekken
7 april 2019

De kracht van macht. Wat fascineert jou aan Poetin, Erdogan & Trump?

ONGEMAKKELIJKE GESPREKKEN

Leiders als Poetin, Erdogan en Trump maken de tongen los. Soms zelfs zo zeer dat we er (stiekem) opgewonden of in de ban van raken. Ben je wel eerlijk als je machtsvertoon van een ander veroordeelt? Wanneer wordt macht kwalijk? Hoe machtig en geprivilegieerd wil je zelf zijn?
In iedere cultuur wordt macht anders bekeken. In Nederland lijkt er ongemak te bestaan over macht. Opzichtig machtsvertoon lachen we liever weg. Is dat schijnheilig? Hoe snel grijpen we naar hiërarchie en machtsstructuren? Zeg eens eerlijk, verlang jij nooit naar een sterke leider?

 

// HUH? De kracht van macht?

Mmm… maaaaacht! Best een beetje lekker en nuttig?

In hoeverre speel jij zelf met macht?  

  • Op de werkvloer
  • Als je naar de afstandsbediening grijpt
  • Als je iets post via social media
  • Als je jouw kledingkeuze maakt

Stel je eens voor: morgen vallen alle machtsstructuren weg. Wat zou er gebeuren? Naar welke macht verlang je? Denken over macht leert je bewust te worden van autoriteit, privileges en in hoeverre je instemt en gebruik maakt van bestaande machtsstructuren. Misschien kunnen we zo de diepe verlangens naar sterke leiders begrijpen. Die macht kregen ze namelijk niet zomaar. Is macht bijvoorbeeld mannelijk?

// Programma

Spelen met macht met verschillende oefeningen met medewerking van cabaretier Leon van der Zanden, Lotte van den Berg (Building conversation), theatermakers Charmaine Noten en Sheralynn Adriaansz. Na afloop praten we na in De Tropen, café-restaurant

zondag 7 april
14.00 - 16.30 uur | Studio

Komen = meedoen!

Kosten: € 2,50 (je kunt je vanaf 13.45 uur melden bij de entree-balie van het Tropenmuseum, als je alleen komt voor het ongemakkelijke gesprek dan hoef je geen extra entreekaartje voor het museum te kopen. Kom je eerder om ook het museum te bezoeken, dan dien je gewoon een entreekaartje te kopen)
Tickets via tickets.tropenmuseum.nl/events

 

De serie Ongemakkelijke Gesprekken

Het liefst gaan we ongemakkelijke situaties uit de weg. Maar waarom eigenlijk? Door erover te praten kom je veel meer over elkaar te weten. Daarom organiseert het Tropenmuseum een nieuwe serie ‘ongemakkelijke gesprekken’.

Thema's en data voor de serie van 2019
19 mei: Twee culturen op een kussen … Wat slaapt daartussen?
Bekend met het voorrecht of het gevecht van een gemengde relatie? Wat komen jullie tegen? Wat als je heel sterk een voorkeur hebt voor een relatie met iemand uit een andere cultuur? Is het wel ok om te zeggen: ‘’ik wil alleen een witte Kees’’?

16 juni: Waarom zou je nu op bedevaart gaan?
Mekka, Lourdes, Santiago de Compostella en Jeruzalem. Het zijn centrale plekken in geloofsbelijdenis van vandaag. Hier laat je zien dat je een echt goede gelovige bent. Maar voor wie doe je het eigenlijk? En wat wil je ermee op de proef stellen? En wat te denken van het massatoerisme en de industrie die dit teweeg brengt in de verschillende landen. Stappen we daar eenvoudig overheen?

20 oktober: Kan de ooievaar jou niet vinden ofzo?
Onvruchtbaarheid en (on)gewenste kinderloosheid zijn flinke taboes. Hoe maak je dit bespreekbaar? Hoe ga je om met kwetsende opmerkingen? Kunnen we iets doen aan onzichtbare normen die wij elkaar opleggen?

17 november: Gendervrij, iedereen blij?
Genderneutrale wc’s, kinderkleding en speelgoed. Natuurlijk steeds vanzelfsprekender of geroep van een kleine groep?

15 december: Help, de feestdagen komen eraan!
Wie dringt zich aan wie op? Waar loop je als single tegenaan en hoe los je het op? Wat kun je betekenen voor een ander? Over verwachtingen en niet zielig (willen) zijn. Is eenzaamheid sterker voelbaar rond deze tijd?