Shanity Alvares. Fotograaf: Michiel van Nieuwkerk

Mati Shanity

Shanity: "Ik roep alle Surinamers op om langs te komen, zodat we onze cultuur kunnen delen"

Tijdens de Sabi Suriname Familie- en Juniortour kun je terecht komen in een ‘proberi’ onder begeleiding van het Sabi Suriname mati (mattie) team. Maar wie zijn deze mati en wat maakt Sabi Suriname speciaal voor hen? Maak kennis met Shanity en haar mooiste herinneringen.

Shanity Alvares. Fotograaf: Michiel van Nieuwkerk
Shanity Alvares. Fotograaf: Michiel van Nieuwkerk

Wat betekent deze plek (op de foto) in de tentoonstelling voor jou?

“'Toko ons belang' is het hart van Sabi Suriname. De plek waar alle mati samenkomen en het liefst de hele dag bleven. Hier werd er gekookt, gedanst, gelachen, toffe workshops gedaan en veel informatie gedeeld.”

Wat is je leukste herinnering aan Sabi Suriname?

“Mijn leukste herinnering aan Sabi zijn alle verschillende kinderen die bij ons op bezoek kwamen. Vooral de kinderen die zonder zin of down binnen kwamen en vrolijk en vol energie naar buiten liepen. Al die kinderen met zoveel ritmegevoel of de kinderen die onze verhalen precies na konden vertellen in de presentatie.”

Wat betekent Sabi Suriname voor jou persoonlijk?

“Sabi staat voor mij gelijk aan één van de mooiste tijden van mijn leven. Ik heb een nieuwe groep vrienden die voelt als familie. Ik heb hier zoveel meer geleerd over mijn cultuur van zowel het museum als de mati. Sabi is een magische familiaire plek waar we allemaal stuk voor stuk onze krachten inzetten om iedereen zoveel mogelijk mee te geven over Suriname. Alles op een creatieve, warme manier.”

“De meeste bezoekers die komen zijn witte mensen. Dit is natuurlijk super goed want het is onze gedeelde geschiedenis. Alleen zou ik het geweldig vinden als er meer Surinamers kwamen. We hebben zoveel te vertellen, dingen die onze eigen mensen niet weten. En vaak hebben Surinaamse bezoekers ook zoveel informatie die wij niet weten."

"Ik roep alle Surinamers op om langs te komen, zodat we onze cultuur kunnen delen.”
Shanity Alvares