Cleo Tjitrodipo. Fotograaf: Michiel van Nieuwkerk

Mati Cleo

Cleo: "Kom het samenzijn met ons vieren"

Tijdens de Sabi Suriname Familie- en Juniortour kun je terecht komen in een ‘proberi’ onder begeleiding van het Sabi Suriname mati (mattie) team. Maar wie zijn deze mati en wat maakt Sabi Suriname speciaal voor hen? Maak kennis met Cleo en zijn mooiste herinneringen. 

Cleo Tjitrodipo. Fotograaf: Michiel van Nieuwkerk
Cleo Tjitrodipo. Fotograaf: Michiel van Nieuwkerk

Wat betekent deze plek (op de foto) in de tentoonstelling voor jou?

"Studio Dansi is een plek waar iedereen samenkomt om muziek te maken. Het zijn instrumenten uit verschillende culturen. Net als de mensen in Suriname.

We spreken verschillende talen en onze gebruiken zijn uniek. Maar al hebben we verschillende drums bij Sabi Suriname, we spelen dezelfde beat. We spreken dezelfde taal en verstaan elkaar. We luisteren naar elkaar."

Wat is je leukste herinnering aan Sabi Suriname?

"Het zijn er zo veel!  Maar de herinneringen die er het meest uitspringen zijn die waar kinderen zich zo enorm kunnen uiten tijdens hun bezoek.

We krijgen ook heel veel kinderen uit het speciale onderwijs. Het is geweldig om te zien hoe een kind dat introvert is zich veilig mag voelen bij ons. Zodanig dat hij/zij helemaal opbloeit tot de ster die het kind is. En omhelzingen, al die omhelzingen."

Wat betekent Sabi Suriname voor jou persoonlijk?

"Het is zoals thuiskomen. Ik ben in Suriname geboren en was blij om te zien dat er ook een plek is voor onze verhalen. Echte verhalen van echte mensen. Ik krijg de ruimte om al die herinneringen uit mijn jeugd door te geven aan mensen die ze nog nooit hebben gehoord en aan mensen die de verhalen herkennen. De verhalen leven dan voort in de harten van jong en oud."

“Ik nodig jullie uit om bij ons thuis te komen bij Sabi Suriname. We willen met trots onze cultuur met jullie delen. De smaken, klanken, geuren en kleuren die ons allemaal uniek maken. En toch zijn wij één. Kom het samenzijn met ons vieren.”
Cleo Tjitrodipo