De Lichthal in het Tropenmuseum, copyright Rob van Esch
Persbericht:

Collectie toegangelijker

'Tropenmuseum wil collectie toegankelijker maken voor blinden en slechtzienden'

Vandaag is bekendgemaakt dat het Tropenmuseum is genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs.

Met de hoofdprijs van € 25.000 wil het museum het programma ‘Beleef de wereld’ bekostigen, een belevingsroute voor bezoekers met een visuele beperking waarin cultuur wordt gedeeld door middel van verhalen, geluiden, smaken en voorwerpen van over de hele wereld. Het museum dat voor 10 september de meeste stemmen heeft gekregen via www.raakstimuleringsprijs.nl wint de hoofdprijs.

Beleef de wereld

Het Tropenmuseum ontwikkelt een belevingsroute in samenwerking met en voor mensen met een visuele beperking waarin kennis wordt gemaakt met verhalen, geluiden, smaken en voorwerpen van over de hele wereld.

Door middel van soundscapes, geur, tast en smaak wordt het museumbezoek een beleving waarin blinde en ziende bezoekers samen aan de hand van voorwerpen en objecten uit de collectie meer leren over de culturen uit de wereld en met elkaar het gesprek aangaan over hun eigen leven. Daarnaast ontwikkelt het museum in samenwerking met kunstenaars of muzikanten ieder jaar een aantal creatieve workshops waarbij beroep wordt gedaan op de creativiteit van bezoekers met een visuele beperking.

Creatieve workshop

In deze creatieve workshop staat telkens een object uit de collectie centraal waarop het creatieve werk gebaseerd wordt. De bezoekers eindigen samen in het café met een kleine proeverij waar ze kleine versnaperingen krijgen die passen bij de voorwerpen uit de route. Zo wordt het bezoek aan het Tropenmuseum een kleine wereldreis.

Een museum voor iedereen

Als museum over mensen is het voor het Tropenmuseum van groot belang dat het museum voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk is. Dit voorstel valt dan ook geheel in lijn met een serie programma’s ter bevordering van de toegankelijkheid van het museum. Zo ontwikkelde het museum eerder de bezoekersgids voor kinderen met een stoornis in het autismespectrum en een begeleid programma voor doven en slechthorenden.

Stemmen

Het museum met de meeste stemmen wint de RAAK stimuleringsprijs van € 25.000 om hun plan te bekostigen, met als doel de toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking te vergroten. Stemmen kan tot en met 10 september via de website www.raakstimuleringsprijs.nl.