NMVW Kleur
Lees hier ons statement

Black Lives Matter

Het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, het Afrika Museum en het Wereldmuseum Rotterdam spreken onze solidariteit uit met het vreedzame protest van de Black Lives Matter beweging.

Discriminatie en racisme zijn in onze samenleving nog volop aanwezig en we moeten er alles aan doen om deze terug te dringen en uit te roeien. We zijn ons daarbij zeer bewust van onze eigen geschiedenis als een koloniale instelling die werd opgericht als onderdeel van een systeem van structurele ongelijkheid, uitbuiting en racisme. Juist daarom vinden we het extra van belang ons hierop uit te spreken.

Maar alleen mooie woorden zijn niet genoeg. Het is dan ook onze hoop dat we door middel van onze daarop gerichte tentoonstellingen, publieksprogramma’s, publicaties en educatie bij kunnen dragen aan meer inclusieve musea, en in bredere zin aan een meer inclusieve samenleving waarin geen ruimte is voor racisme. De noodzaak daartoe is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen.

Het Tropenmuseum werkt aan een grote, nieuwe opstelling over het koloniale verleden en de doorwerking ervan naar het heden: De Erfenis (werktitel). Deze vaste presentatie vanuit meerdere perspectieven opent begin 2022 en vervangt de huidige opstelling op de hele eerste verdieping van het museum.