Overhandiging kunstwerk collectie AAMU aan Stijn Schoonderwoerd
Persbericht:

AAMU sluit deuren

'Museumcollectie overgedragen; AAMU sluit de deuren'

Op donderdag 15 juni werd voor het AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst in Utrecht een periode van ruim 16 jaar afgesloten en gingen de deuren van het museum definitief dicht.

De museumcollectie, uniek voor Nederland en Europa en bestaande uit zo'n 800 werken, werd officieel overgedragen aan het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde). 

Collectie naar het NMVW

Dop Bär, bestuursvoorzitter van het AAMU, overhandigde tijdens een slotbijeenkomst in het museum een kleurrijk schilderij van Ian Rictor uit de museumcollectie aan Algemeen directeur van het NMVW Stijn Schoonderwoerd. Met de overhandiging werd de overdracht van de collectie bekrachtigd. 

Ian Rictor verbeeldt in zijn werk het land van de Australische woestijngebieden op een sterk grafische manier en was in 2005 al in Utrecht te zien in de expositie Law and Land. Art of the Spinifex People.

Stijn Schoonderwoerd zei bij het in ontvangst nemen van het schilderij uit de collectie van het AAMU: “We zijn ontzettend dankbaar dat wij deze bijzondere collectie van ruim 800 werken toevertrouwd hebben gekregen. We zullen ons met volledige inzet en verantwoordelijkheid ontfermen over de kunstwerken en er alles aan doen dat in de toekomst deze collectie gezien blijft worden, nationaal en internationaal.”

Dop Bär over de overdracht en sluiting: "Het is een verdrietige dag vandaag, voor staf, vrijwilligers en bestuur maar ook voor Utrecht en Nederland dat dit museum nu sluit. Na eerdere gesprekken met het NMVW en de woorden van Stijn Schoonderwoerd vandaag zijn we ervan overtuigd dat de AAMU-collectie in goede handen komt en dat kunstwerken uit de collectie op de diverse locaties te zien zullen zijn.”

AAMU Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst gesloten

In de afgelopen zestien jaar presenteerde het AAMU meer dan dertig exposities. Steeds werden verschillende facetten van Aboriginal kunst belicht zoals de Droomtijd, storytelling en kunst op houten objecten tot solo-exposities van internationaal vermaarde kunstenaars als Brook Andrew en Gordon Bennett. In 2016 openden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de zeer succesvolle tentoonstelling Mapping Australia. Het AAMU sloot af met de expositie Tracking Memories.

Museum over mensen

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden zijn in 2014 gefuseerd tot de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Het NMVW is een thuishaven voor een collectie van ruim 350.000 objecten uit de hele wereld. Onlangs nog werden ook belangrijke delen van de collectie van voormalig Museum Nusantara aan het Nationaal Museum toevertrouwd.

In de vaste tentoonstelling en wisselende exposities worden objecten getoond die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is: op de verschillen na zijn we hetzelfde: mens.

Noot aan de redactie

Voor meer informatie over het Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum) neemt u contact op met Karin Flierman, karin.flierman@wereldculturen.nl / 088 0042800