vlieger-eindresultaat

Maak je eigen vlieger

Houd jij van vliegeren op een mooie dag? Je bent niet de enige: vliegeren is al lange tijd en op vele plaatsen een favoriet tijdverdrijf van mensen.

Over de activiteit

Duur van de activiteit: 30 - 60 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐

Populair over de hele wereld

Al ver voor het begin van de jaartelling werd er in Azië gevliegerd. De eerste vliegers komen waarschijnlijk uit China. Ze kenden daar lichte materialen als zijde en bamboe, die heel geschikt zijn voor het maken van vliegers. Mogelijk waren de eerste vliegers echter van hout. Via de zijderoute heeft het vliegeren zich verspreid over Azië en andere delen van de wereld. Tegenwoordig is vliegeren over de hele wereld populair. Dat kun je wel zien aan de vliegerfestivals die overal plaatsvinden: van Pakistan tot Canada en van Zuid-Afrika tot Nederland.

thaise-vlieger-slang
Uit de collectie: Thaise vlieger, slang - RV-4626-574a

Festivals en wedstrijden

Ook op het Indonesische eiland Bali vindt jaarlijks een vliegerfestival plaats. Het maken en oplaten van een vlieger is hier iets dat je samen doet. Voordat een Balinese vlieger de lucht in gaat, wordt deze met rituelen ingewijd voor een goed resultaat.

In sommige landen worden vliegerwedstrijden gehouden. Op de lijn van de vlieger worden stukjes glas geplakt. Met die lijn probeer je de lijn van een andere vlieger door te snijden. Wil je hier meer over weten? Bekijk de video hieronder!

koreaanse-vlieger
Uit de collectie: Koreaanse vlieger - RV-666-135
Nilton vertelt je in deze video meer over de Koreaanse vlieger

Zelf aan de slag

Organiseer bij jou in de buurt eens een mini vliegerfestival met zelfgemaakte vliegers en eventueel een wedstrijdje. Maak je eigen vlieger met behulp van de hand-out.

vliegers-collectie
Uit de collectie: links en midden Japanse vliegers (RV-3437-13 en RV-5793-62), rechts Thaise vlieger (RV-1344-142b)