familiehanger

Knip een symbolische familiehanger

Voor veel mensen is het belangrijk om hun familiegeschiedenis te kennen. Dat je weet waar je vandaan komt en wie je voorouders zijn. In Ghana is er zelfs een woord voor: Sankofa.

Over de activiteit

Duur van de activiteit: ongeveer 20 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐

Sankofa

Sankofa betekent: “ga terug en haal het”. Daar hoort ook dit symbool bij. Sankofa wordt vaak gekoppeld aan het spreekwoord, “Se wo were fi na wosankofa a yenkyi," dat zou je kunnen vertalen als: "Het is goed om terug te gaan naar hetgeen je bent vergeten." We hebben het verleden nodig om vandaag te begrijpen. Uit je cultuur en je geschiedenis kun je inspiratie halen voor de toekomst. Maar hoe goed ken jij je familiegeschiedenis eigenlijk?

Instructie voor printen van het werkblad

Print de plaat uit op A3 of A4 papier. Zorg dat het dubbelzijdig en in kleur wordt geprint. En dan kun je aan de slag! In de bouwplaat zitten vragen verwerkt over jouw familie en waar je vandaan komt, die je samen beantwoordt. Daarna kun je de onderdelen knippen en de hanger in elkaar zetten. Waar hang jij je familiehanger op?

familiehanger-eindresultaat
Instructiefilmpje: Maak je eigen familiehanger

Sankofa in de collectie

In de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen zitten enkele Sankofa-gerelateerde objecten. Deze houten kam met Sankofa motief werd vaak als geschenk van een aanbidder aan een vrouw gegeven.

collectie-sankofa