Vrijheidsontbijt
5 mei 2024

Hoe vieren we vrijheid zonder vrede?

Vrijheidsontbijt - Uitverkocht

Op 5 mei vieren we in Nederland onze vrijheid. Maar hoe vier je dat als vrede ver te zoeken is? Dagelijks worden we wakker met berichten over Gaza, Oekraïne en vele andere plekken in de wereld. Veel mensen in Nederland maken zich zorgen over vrede en vrijheid. Waar kun je heen met je verdriet, boosheid en vragen? In Wereldmuseum Amsterdam gaan we daarom op Bevrijdingsdag samen aan de ontbijttafel in gesprek over of en hoe we vrijheid kunnen vieren zonder vrede.

Tijdens het ontbijt, voeden we onze geest met performances, muziek en inspirerende voorbeelden. Ongemakkelijk of niet, we gaan het gesprek aan. Zo zoeken we met elkaar naar mogelijkheden om vredestichters te worden in het groot en in het klein.

Met o.a.: Lev Avitan, patricia kaersenhout, Deel de Duif (Boaz & Selma), Karim Amghar, Leona Simaan en moderator Mounir Samuel en muziek van Wasim Arslan en DJ LOVESUPREME.

Iedere deelnemer aan het ontbijt ontvangt de vrijheidsposter. Dit is een initiatief van Marije Lieuwens met een ontwerp van Max Kisman van wie op dit moment werk te zien is in de tentoonstelling IMPRINTS.

Praktische Informatie

Ler op: uitverkocht

Wanneer: zondag 5 mei, tijd: 9.30 – 11.30 uur, inloop om 9.15 uur.
Locatie: Voormalige café De Tropen, ingang aan de kant van het Oosterpark.
Prijs: 17,50 euro/ 12,50 voor studenten - voor programma en mezze-ontbijt (Let op: museumentree is niet inbegrepen).
Capaciteit: Maximaal 60 deelnemers. Het vrijheidsontbijt is inmiddels uitverkocht.

Met o.a.:

Mounir Samuel houdt zich bezig met de grote vragen van deze tijd en probeert daar telkens weer nieuwe en creatieve antwoorden op te vinden. Hij geeft grote termen als duurzame systeemverandering, waarheid en verzoening, klimaatrechtvaardigheid en radicaal rechtsherstel, concrete invulling en betekenis en ontwikkelt concrete actieplannen en interventies om de samenleving veilig, toegankelijk en inclusief te maken voor iedereen.

Door de taal als vertrekpunt te nemen brengt hij de systematische doorwerking van kwesties als genderongelijkheid, institutioneel racisme, de koloniale geschiedenis, labelling en minderheidsstress, diplomisme en ontoegankelijkheid aan het licht.

Mounir Samuel
Mounir Samuel

Lev Avitan

Lev Avitan is filosoof, spoken word artiest en theatermaker, maar het liefst alle drie tegelijk. In zijn werk vind je kritische reflecties op de maatschappij en een intieme onderzoek naar zichzelf in de wereld. Tevens is hij columnist voor het platform Vrijdenkers en eerder droeg hij voor op spoken word evenementen als Mensen Zeggen Dingen, Woorden Worden Zinnen en festivals als Lowlands en Down the Rabbit Hole.

Lev Avitan
Lev Avitan

Deel de Duif

Het initiatief Deel de Duif, is opgezet door Joodse en Islamitische jongeren Boaz, Noa, Selma en Oumaima, om in gesprek en verbinding met elkaar te blijven.

Deel de Duif
Deel de Duif

Karim Amghar

Karim Amghar is een Nederlandse schrijver voor o.a. de NRC, auteur van de boeken Van Radicaal Naar Amicaal en HOOR MIJ ZIE MIJ, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, trainer en docent van Marokkaanse afkomst. Op dit moment maakt hij een zesdelige serie voor HUMAN over mentale gezondheid in verschillende culturen en maakt hij voor de NTR een serie over een bijzondere basisschool in Maastricht en een nieuw programma genaamd Villa Ramadan.

Karim Amghar
Karim Amghar