Loy Krathong
Vaste activiteit

Feest! – Loy Krathong

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je voorbereiden op het onderwijsprogramma: Feest! Wereldwijd of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Loy Krathong.

Loy Krathong

Loy Krathong is een boeddhistisch feest van water en lichtjes. Van bananenbladeren worden bootjes gemaakt, de krathongs. In de nacht van de twaalfde volle maan (meestal november) komen mensen samen bij een rivier. Als de maan op komt worden alle krathongs in het water gelegd. Ook worden er papieren wenslampionnen opgelaten die zorgen voor een sprookjesachtige lucht vol met duizenden lichtpuntjes.

Oogje

Bekijk hier hoe Loy krathong er uit ziet in Thailand.

 boek

Lees het verhaal van het Thaise meisje die de eerste krathong maakte om de godin van het water te bedanken.

 handje

Tijdens Loy Krathong worden papieren lampionnen met een kaarsje erin opgelaten. Sommige mensen schrijven wensen op hun lampion, ze geloven dat de lampionnen hun hoop en dromen meenemen de hemel in. Omdat de wenslampionnen brandgevaarlijk zijn en in het milieu terecht komen, zijn ze in sommige gemeenten in Nederland verboden. Maar er zijn ook andere manieren!
Schrijf jouw wens of droom op een klein stukje papier. Je kunt dit stukje papier begraven, door de wc spoelen of met een volwassene samen verbranden. Ook kun je je wens planten met een
growawish kaart.

 

 schaar

De Krathong heeft de vorm van een lotusbloem. Het bootje drijft op het water gevuld met bloemen, muntjes, wierook en brandende kaarsen. Hoe langer deze blijft branden en hoe verder het bootje wegdrijft, hoe meer geluk je hebt in het komende jaar. Met het wegdrijven van de krathong drijft ook je ongeluk en zonden weg. Met dit werkblad maak je zelf een krathong.

 

 lamp

Loy Krathong is niet het enige lichtjesfeest. Zo zijn Kerst en Divali andere bekende lichtjesfeesten. Bekijk dit lesmateriaal van SamSam en kom nog meer te weten over lichtjesfeesten en de betekenis hiervan wereldwijd.

Feest! Wereldwijd is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Meer informatie over Feest! lees je hier