Kinderdag in Japan
Vaste activiteit

Feest! – Kinderdag in Japan

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je voorbereiden op het onderwijsprogramma: Feest! Wereldwijd of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Kinderdag in Japan.

Kinderdag in Japan

De Japanse kinderdag op 5 mei (Kodomo no Hi) is een dag speciaal voor kinderen. Tijdens deze dag vieren kinderen hun verjaardag, spelen ze spelletjes en krijgen alle aandacht. Ouders versieren hun huizen met koi karpersvlaggen. Deze sterke vissen staan symbool voor kracht, ze zijn zo sterk dat ze zelfs tegen de stroming in kunnen zwemmen!

Door de wapperende vissenvlaggen zo zichtbaar mogelijk op te hangen wordt geprobeerd de aandacht van de goden te trekken. De goden kunnen er namelijk voor zorgen dat kinderen net zo sterk en dapper worden als een koi karper

Karpervlag

boek

Tijdens kinderdag lezen ouders graag spannende verhalen voor over stoere kinderen! Bijvoorbeeld dit verhaal van de perzik jongen: Momotaro. Lees het voor met deze Japanse vertelkast: Kamishibai. Met deze afbeeldingen en het verhaal komt het hele verhaal tot leven!

schaar

Met deze hand-out maak je eenvoudig een koi-karper van papier. Maak voor ieder gezinslid een karper en laat ze samen wapperen op 5 mei! Wie weet wordt je net zo krachtig als een koi-karper.

lampje

Wist je dat koi-karpers heel oud kunnen worden? Ooit leefde er een vrouwelijke koi-karper in de vijver van een Japanse familie ergens in de bergen. Deze koi-karper heette Hanako en zij overleefde verschillende generaties van die familie. Omdat ze heel nieuwsgierig waren naar zijn leeftijd werden zijn schubben onderzocht. En wat bleek? Hanako was al 215 jaar oud! Uiteindelijk is Hanako 226 jaar geworden. 

 

muziek

Dit liedje wordt gezongen tijdens Kodomo no Hi. Het gaat over de betekenis van de koi-karpers. Zing je mee?

 

Feest! Wereldwijd is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Meer informatie over Feest! lees je hier