Kerst! Wereldwijd
Vaste activiteit

Feest! – Kerst! Wereldwijd

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je voorbereiden op het onderwijsprogramma: Feest! Wereldwijd of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Kerst! Wereldwijd.

Kerst! Wereldwijd

Kerst draait om veel verschillende dingen: de geboorte van Jezus, samen eten met familie en vrienden, cadeaus, versieren van de kerstboom en natuurlijk de kerstman! Maar wat deze feestdag extra bijzonder maakt is dat landen over de hele wereld hun eigen kersttradities hebben. Zo wordt er in Japan vaak gefrituurde kip van de KFC gegeten én organiseren veel mensen in Zuid-Afrika een feestelijke braai (soort barbecue).

Oogje

Kerst wordt niet zomaar wereldwijd gevierd. Vanaf 1500 gingen Europese missionarissen naar voor hen nieuwe plekken op de wereld. Hier verspreiden zij het Christelijke geloof. Bekijk deze video. Triump (13) vertelt hierin over zijn kerstradities en hoe het komt dat er in Ghana ook kerst gevierd wordt.

 

handje

Oefen met behulp van deze video en wens straks iedereen in zijn eigen taal een fijne kerst!

 boek

Lees het verhaal van Aaron die kerst viert in Zuid-Afrika met een heerlijke braai.

 schaar

Kan je lezen wat hierop staat? Het is een kerstwens voor meneer en mevrouw Ogbemi van Iyabo Ajao. Het is gemaakt van de schil van een kalabas (vrucht), door de familie Ogbemi wordt dit opgehangen in huis. Deze kerstgroet is typisch iets uit de stad Oyo in Nigeria. Je kan deze kalabas vergelijken met een kerstkaart krijgen. Een kerstkaart ontvangen geeft het gevoel dat er aan je wordt gedacht. Maak zelf ook een kerstkaart op bijzonder materiaal, deze keer geen papier! Denk aan een beker, een stoffen zakdoek, een bloempot, het kan alles zijn! Breng deze kerstboodschap naar mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Denk aan kinderen in het ziekenhuis, daklozen of een ouderen in een verzorgingstehuis. Aan je eigen familie geven mag natuurlijk ook! 

Kalebas

Feest! Wereldwijd is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Meer informatie over Feest! lees je hier