- Wanneer: zaterdag 6 november 2021
- Tijd: 19.00-00.00 uur
- Entree: uitsluitend met geldige passe-partout Museumnacht, te krijgen via de website van Museumnacht.
- Let op: in het kader van de regels vanuit de overheid zal het voor dit evenement nodig zijn om een geldig coronatoegangsbewijs i.c.m. een identiteitsbewijs te tonen.
HEALING POWER – van ritueel handen wassen tot spirit animals
Hoe gaan we met elkaar verder nu de wereld zoals wij die kenden flink op zijn kop staat? Wie zoekt naar een nieuwe zinvolle balans kan niet om het Tropenmuseum heen. De tentoonstelling Healing Power geeft inzicht in verschillende vormen van helende kracht. Beleef de performance van End of Time en ontmoet je spirit animal. Of kom meer te weten over bijzondere planten uit het Surinaamse Amazonegebied, maak zelf een kruidendrank en bezoek de bosapotheek in Sabi Suriname.
Praktische informatie
Programma
Washing Hands | 19.00 – 00.00 | Doen – Begane Grond Hoektoren
Washing Hands is een ritueel, ontworpen om fysiek contact terug te brengen in de publieke ruimte. Door elkaars handen met zeep te wassen, ontstaat er weer de mogelijkheid om elkaar aan te raken. Deze bijzondere manier van contact biedt de gelegenheid om op een andere manier met elkaar te spreken. Want hoe praten we nu met elkaar? Kom meer te weten: Washing Hands – Building Conversation
Meet your spirit animal | 19.00 - 00.00 | Performance – Lichthal
Kom je samen liggen op onze lounge-bedden in de Lichthal? Hier laat je je omringen door een cirkel van 12 geluidsboxen die je meevoeren in een bijzondere ervaring van End of Time. Ieder uur neemt de performance je mee op een vision quest, waarbij door spatial sound jouw brein in trance raakt. Dit is je kans om jouw spirit animal te ontmoeten.
De geneeskrachtige werking van de natuur | 20.30 - 00.00 | Doen - Studio 1ste verdieping
Desta Deekman heeft veel kennis van planten en hun helende werking. Ze laat je deze avond kennismaken met geneeskrachtige en magische kruiden en planten uit het Surinaamse Amazonegebied en hoe die worden gebruikt in een kruidensamenstelling in combinatie met olie. Bij deze workshop kun je zelf aan de slag met een oud familierecept dat van generatie op generatie is doorgegeven. En maak je van basis ingrediënten een wassing die gebruikt kan worden voor een eindejaarritueel. Vanaf 16 jaar.
‘Weet wie je date’ tour | 19.00 - 00.00 | Doen – Hele museum
Leer elkaar én het museum beter kennen in deze ‘Weet wie je date’ – tour.
The Black (W)hole | 19.00-00.00 | Film en performance – 2e verdieping bij lift Op de tweede verdieping komen science fiction, spiritualiteit en activisme samen in het kunstproject The Black (W)hole. Het collectief Radical Space helpt je te ontsnappen aan de ratrace van status, politiek en kapitalisme. Met films en performances laten zij zien dat het alles verslindende zwarte gat ook een ruimte kan zijn voor bezinning, heling en het breken met de actualiteit.
Radical Space bestaat uit Poernima Gobardhan en Djuwa Mroivili, Poetronic (Smita James en Chris Ci), Desta Deekman, Adama Delphine Fawundu en Rohan Ayinde en is samengesteld door curator Richard Kofi, in opdracht van eigentijdse kunstenlab SHEBANG. SHEBANG is een initiatief van het Bijlmer Parktheater, CBK Zuidoost en Imagine IC.
Café De Tropen | 19.00 – 00.00 | Eten & Drinken
Tijdens de avond zijn er comfort food en helende drankjes verkrijgbaar in het café De Tropen.
Het verhaal van hikuri | 19.15 - 23.45 | Luisteren – Healing Power expo
In Mexico gaan de Wixaritari (ook wel bekend als Huichol), jaarlijks op bedevaart naar de woestijn van San Luis. Het doel van hun zoektocht is de speciale cactus hikuri, die ook wel onder de naam peyote bekend staat. Ze gebruiken die voor hun spirituele genezing. Edoardo Ramos vertelt deze avond het verhaal van de hikuri, het hart van een magische cactus.
What makes a plant magic? | 19.30 - 20.00 en 21.30 - 22.00 uur | Luisteren – Studio 1ste verdieping
Tinde van Andel heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het plantgebruik voor geneeskrachtige, magische en religieuze doeleinden. Deze nacht vertelt zij over planten uit Suriname en hoe ze gebruikt worden in rituele kruidenbaden. Tinde heeft ook de bosapotheek samengesteld in Sabi Suriname waar je zeker een kijkje moet nemen.
Bosapotheek in Sabi Suriname | 19.30 – 23.30 | Rondleiding - Tropenmuseum Junior Begane Grond
Er is een bijzondere ontdekking gedaan onder het Tropenmuseum. Op verdieping min 7 in het Surinamedepot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt. Kom naar Sabi Suriname en bezoek de bosapotheek met rituele, medicinale en verzorgingsproducten. Start elke 10 minuten, duur: 30 min.
Tentoonstellingen
Naast het Museumnacht programma kun je op deze avond natuurlijk ook de tentoonstellingen bezoeken. Kijk wat er nu te zien is.
HEALING POWER
Winti, sjamanisme en hekserij
Zit je niet lekker in je vel, dan ligt een doktersbezoek voor de hand. Sommige mensen wenden zich echter tot behandelmethodes die terug te voeren zijn op eeuwenoude tradities. Van amuletten, klankschalen en hypnotiserende troms tot sjamanen, heksen en voodoopriesters: aanbod genoeg. De tentoonstelling Healing Power geeft inzicht in verschillende vormen van helende kracht en toont de zoektocht van de moderne mens naar balans tussen lichaam, ziel en geest.
CADEAU, HOEZO?
Cadeaus geven, dat doen we allemaal, overal ter wereld! Bij een verjaardagspartijtje, een bruiloft, begrafenis of als offer. Maar wat is het geheim van een goed cadeau? Cadeaus krijgen, maar ook geven, is opwindend, soms spannend en vaak feestelijk. Maar wat doe je als je het cadeau niet mooi vindt, niet groot genoeg of zelfs lelijk? Mag je dat zeggen, of is dat niet gepast?
Cadeau, hoezo? is een uitbundige en interactieve tentoonstelling waar je ontdekt wat een trouwjurk, poppen en mango’s met elkaar gemeen hebben. In de tentoonstelling krijg je nuttige tips over het geven en ontvangen wereldwijd. Er zijn veel verschillen, veel overeenkomsten, en er is vooral veel variatie! Laat je inpakken door Cadeau, hoezo?
World Press Photo: Door de lens van
Hedendaagse fotografen uit Afrika presenteren hun werk: Door de lens van
Bekijk het werk van 16 talentvolle fotografen uit de African Photojournalism Database van World Press Photo. De getalenteerde fotografen, afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, laten op hun eigen manier de diversiteit van het continent zien. Aan de hand van uiteenlopende thema’s zoals wederopbouw, verstedelijking, oorlog, geboorte en gendergelijkheid toont de expositie het menselijke en nieuwsgierig makende verhaal van zowel de fotograaf als de gefotografeerde.