Gershwin Bonevacia heeft niet lang hoeven na te denken of hij op het aanbod van het Tropenmuseum in wilde gaan: “Het Tropenmuseum vertelt ook mijn verhaal. Het is een museum dat educatie en bewustwording belichaamt. Als biculturele jonge Amsterdammer heb ik hier het gevoel dat het museum er ook voor mij is. Het Tropenmuseum is een van de weinige plekken waar ik mijn persoonlijke verhaal in terugzie.”
Gershwin Bonevacia, schrijver en stadsdichter van Amsterdam, ruilt zijn thuiswerkplek in voor een bureau in een door de lockdown gesloten Tropenmuseum. Vanaf dinsdag 9 februari tot aan begin maart werkt de dichter vanuit het museum. De samenwerking volgt op een oproep van Gershwin Bonevacia op LinkedIn voor een inspirerende werkplek tijdens deze lockdown. “Toen het Tropenmuseum reageerde, was de keuze al snel gemaakt", aldus Gershwin. Het Tropenmuseum ontvangt de talentvolle dichter met open armen en hoopt op meer samenwerkingen met externe makers.
Een museum voor en over mij
Samenwerken met externe makers
Inhoudelijk directeur Wayne Modest: "We zijn vereerd dat we Gershwin als stadsdichter mogen ontvangen en dat hij zijn werk in het Tropenmuseum wil maken tijdens deze lockdown. Wij willen in de toekomst meer samenwerken met dichters en andere externe makers en ze een plek geven om te creëren. Ik geloof er namelijk in dat kunstenaars met hun werk de collectie van het museum en onze geschiedenis in een ander perspectief kunnen plaatsen. Daarom hoop ik dat er nog veel andere makers zullen volgen."
Gershwin Bonevacia
Gershwin Bonevacia (1992) is schrijver en sinds maart 2019 stadsdichter van Amsterdam. Hij geeft op filosofische en speelse wijze vorm aan onderwerpen als de stad, onderwijs en het verleden, maar net zo makkelijk verweeft hij Harry Potter of Balenciaga in zijn gedichten. Daarnaast schrijft hij maandelijks een gedicht in het Parool en droeg hij zijn werk voor bij onder meer het Koningshuis en de NTR.
noot voor redactie, niet voor publicatie Foto: Bram Belloni
Voor meer informatie en/of interviewaanvragen neemt u contact op met Anouk Goorman via anouk.goorman@wereldculturen.nl of telefoon: 06-29602227