Vanaf 18 februari is het vijf weken lang volle maan in het Tropenmuseum. Dan hangt in de lichthal van het museum een levensgrote maan van zeven meter doorsnede. Deze installatie van Luke Jerram is in die periode de blikvanger bij Healing Power. Een expositie langs eeuwenoude rituelen en tradities waarmee mensen proberen de lichamelijke en geestelijke balans te herstellen. Van winti en sjamanisme tot hekserij, gecombineerd met beeldende kunst van kunstenaars als Damian Hirst, die zich hierdoor lieten inspireren.
Vijf weken lang volle maan in het Tropenmuseum Blikvanger op de expositie Healing Power: sjamanisme, winti en hekserij
Genezingskracht en inspiratiebron voor moderne kunstenaars
Healing Power toont de vele rituelen aan de hand van objecten uit Europa, Zuid-Amerika tot aan de Noordpoolgebieden. Zes verschillende ritueel specialisten nemen je mee in de verhalen achter de tradities. Omdat spirituele rituelen voor kunstenaars als inspiratiebron dienen, is in Healing Power ook moderne kunst te zien. Zo zijn spirituele objecten uit de museumcollectie als sjamanenjassen, amuletten, woldraadschilderijen van de Huichol (een van de inheemse Mexicaanse culturen) samengebracht met werk van kunstenaars als Damian Hirst, Marina Abramovic en Jorge Mañes Rubio. Met als blikvanger de volle maan van Luke Jerram.
Sjamaanjassen van de Noordpool tot de maan
Uit de eigen collectie van het museum is onder andere een grote variatie aan sjamaanjassen te zien; die je als een soort spirituele wapenuitrusting kunt beschouwen. Sjamanisme is een van de oudste heel-methoden. Hierbij wordt er van uit gegaan dat alles een ziel heeft en dat de zichtbare wereld met onzichtbare krachten of geesten is doordrongen die het leven van de levenden beïnvloeden. De sjamaan maakt als heler en intermediair contact tussen de werelden door een spirituele reis naar het onzichtbare. Deze reis is niet zonder gevaar. Daarom heeft de sjamaan allerlei beschermingsobjecten nodig. Zoals een sjamaanjas. Te zien zijn jassen uit Indonesië, Siberië, Peru, Mongolië en een sjamaanjas van vissenhuid uit het Noordpoolgebied.
Hedendaagse kunstenaar Jorge Mañes Rubio heeft zich door de sjamaanjas laten inspireren en maakte een soort sjamaandeken van glimmende stoffen, die beschermt tegen gevaarlijke krachten van buitenaf. Gebaseerd op de vraag hoe een zo'n jas eruit zou zien als we ooit de maan koloniseren en hier een maantempel zouden creëren. De techniek voor het maken van sjamanistische objecten leerde Rubio van Koreaanse sjamanen.
Winti en visioenen van woldraad
In een expositie als Healing Power kan winti niet ontbreken; de Afro-Surinaamse natuurgodsdienst. De winticultuur is in Suriname ontstaan, maar kent zijn oorsprong in West-Afrika. In de periode van de slavernij zijn de lokale winti’s met de Afrikaanse religieuze concepten meegekomen. In Suriname is vervolgens als het ware een nieuw religieus systeem ontstaan waarin deze concepten geïntegreerd werden. Te zien zijn onder meer een magische bezem, diverse halssnoeren die je draagt als bescherming tegen kwade krachten, gedroogde geneeskrachtige kruiden, een rammelaar om geesten op te roepen en vloeibare kruiden.
Naast winti-objecten bevat Healing Power ook prachtige woldraadschilderijen van de Huichol, een van de pre-Colombiaanse culturen in Mexico. Ze worden gemaakt onder invloed van híkuri; een cactusplant die hallucinaties op kan wekken. Woldraadschilderijen zijn een soort kleurrijke sjamanistische visioenen van wol, bijenwas, hout en kunststof. Het vervaardigen duurt uren.
Museum of the Moon
In de monumentale lichthal van het museum hangt vijf weken lang de immens grote maan-installatie van kunstenaar Luke Jerram. Zijn maan trekt over de wereld en doet nu het Tropenmuseum aan. Met een doorsnede van zeven meter, gebruik van NASA-fotografie en met een schaal van 1:500.000 lijkt het of de maan op een haar na op aarde is neergedaald. Deze maan past perfect binnen de expositie Healing Power, aangezien de maan al eeuwenlang niet alleen gezien wordt als planeet, maar ook als godheid en vele krachten wordt toegedicht en in helende rituelen een rol speelt. In de vijf weken vinden onder de maan verschillende activiteiten plaats, binnen de dan geldende coronaregels. Zo kun je de podcast 'Maankracht' beluisteren, liggend onder de maan, gemaakt met Marjolijn van Heemstra onder meer thuisastronaut van de Correspondent. Houd voor alle activiteiten de website van het museum in de gaten.
noot voor de redactie – niet ter publicatie
Voor meer informatie en interviewaanvragen neem contact op met persvoorlichting, Coromandel Brombacher: pers@wereldculturen.nl of tel: 06-531532835.