100.000ste bezoeker Tropenmuseum Junior
Persbericht:

100.000ste bezoeker Tropenmuseum Junior

Tropenmuseum Junior sluit 2017 mooi af met de 100.00ste bezoeker! 

Begin deze maand ontving de tentoonstelling ZIEZO MAROKKO van het Tropenmuseum Junior de 100.000ste bezoeker. Nog nooit eerder bereikte het kindermuseum dat al sinds 1975 bestaat zoveel publiek met een tentoonstelling.

Ook het Tropenmuseum kijkt terug op een zeer succesvol jaar, waarin het eindigt met naar verwachting 200.000 bezoekers. Hiermee weet het museum het hoge bezoekersaantal van de laatste jaren vast te houden. De tentoonstellingen Heden van het slavernijverleden en Fashion Cities Africa die vanaf 6 oktober in het Tropenmuseum te zien zijn worden zeer goed ontvangen door het publiek.

Hoogtepunten van 2017

Tropenmuseum Junior mocht deze maand de 100.000ste bezoeker sinds de opening in 2015 verwelkomen. Een bezoekersrecord voor het kindermuseum en daarom werd de 100.000ste bezoeker feestelijk ontvangen. Verder waren in 2017 de bijzondere evenementen en activiteiten kenmerkend voor het Tropenmuseum. In februari organiseerde het museum en diens onderzoeksinstituut Research Center for Material Culture een grote conferentie over het slavernijverleden en haar hedendaagse erfenissen.

In april startten de rondleidingen in de tentoonstelling Aleppo, gegeven door oud-inwoners van de gelijknamige stad. En in oktober openden de tentoonstelling Fashion Cities Africaen Heden van het slavernijverleden als onderdeel van de Black Achievement Month. De Museumnacht bracht 7612 bezoekers naar het Tropenmuseum, het hoogste aantal ‘Museumnachters’ ooit.

Het Tropenmuseum was dit jaar niet alleen in Amsterdam te vinden, maar reisde het land door langs de stations van Leiden, Arnhem, Utrecht en Zwolle. Floortje Dessing, Kenny B, Soufiane Touzani en Filemon Wesselink selecteerden in het museumdepot hun favoriete objecten uit de collectie en brachten deze verborgen schatten naar het publiek op de stations Leiden, Arnhem, Utrecht en Zwolle, waar een glazen wachtruimte op een perron was omgebouwd tot een mini museum. Maar liefst 50.000 mensen kregen op deze bijzondere wijze een inkijk in de uitgebreide collectie van het Afrika Museum, Tropenmuseum en Museum Volkenkunde.

Ook recordjaar voor Nationaal Museum van Wereldculturen

Ook het Nationaal Museum van Wereldculturen, waar het Tropenmuseum samen met het Museum Volkenkunde en het Afrika Museum deel van uit maakt, brak in 2017 een record. Voor het derde jaar op rij nam het totaal aantal bezoekers toe en werden samen meer mensen bereikt dan ooit tevoren: 444.000 bezoekers (2015: 391.500 en 2016: 419.000 bezoekers).

Het NMVW gaf ook in 2017 weer invulling aan diens missie om te inspireren tot wereldburgerschap met onder andere congressen en tentoonstellingen over maatschappelijk relevante onderwerpen als kolonialisme, slavernijgeschiedenis, gender, Marokkaanse straatcultuur, buurt- en communityprojecten, speciale programma’s voor en met vluchtelingen, en een groot aantal samenwerkingen met andere culturele en maatschappelijke instellingen.Ook binnen de museumsector nam NMVW zijn verantwoordelijkheid. 

Het nam de collecties van het inmiddels gesloten Aboriginal Art Museum (Utrecht)en Nusantara (Delft)onder zijn hoede. En dankzij het ontwikkelen van een unieke samenwerkingsovereenkomst, die op 1 mei in werking trad, maakte het NMVW een nieuwe toekomst mogelijk voor het in zwaar weer belandde Wereldmuseum Rotterdam. Het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Afrika Museum en Wereldmuseum behoren nu tot een enkele familie – een unieke constructie in ons culturele bestel.