Persbeeld_Sabi-Suriname
Persbericht:

Bijzondere ontdekking onder Wereldmuseum Amsterdam

Leer Suriname kennen in Sabi Suriname

Diep onder Wereldmuseum Amsterdam, op verdieping -7 in het Surinamedepot, is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt. Een wereld vol pratende voorwerpen, die zich alleen opent voor kinderen. Zonder kinderen blijft deze wereld gesloten. Aan de hand van dit verhaal worden kinderen van 6 t/m 13 jaar vanaf 12 oktober meegenomen in Sabi Suriname. De nieuwe editie van Wereldmuseum Junior.

Varen op een pratende boot en shoppen in de Toko

Een Surinaams spreekwoord luidt: ‘Wan no sabi kan tron wan sabi’. Letterlijk vertaald: `Een niet weetje wordt een wel weetje’. En dat is precies wat er in Sabi Suriname gebeurt. Kinderen stappen er in een andere wereld en komen meer te weten over Suriname, de band met Nederland en de verbondenheid met de wereld. Ze varen mee op een pratende boot door het binnenland en spelen het Wat-is-waar? spel over de bosapotheek, een keukenhuisje, een verentooi en inheemse dierenbankjes. In de Toko doen ze boodschappen voor een heerlijk Surinaams gerecht. In Studio Dansi leren ze van een instrument hoe ze muziek kunnen maken op de vloer. En in het Verhalenhuis vertellen vier historische Surinamers - Anton de Kom, Boni, Tetary, Elisabeth Samson - hun verhaal over het verzet tegen koloniale machthebbers.

Nederland en Suriname: gedeeld heden en verleden

Wereldmuseum Junior kiest altijd voor een actueel onderwerp dat stimuleert tot een open blik op de wereld. Er wonen ruim drie generaties Surinamers in Nederland. Toch is er weinig kennis over dit land. Een bezoek aan Sabi Suriname geeft een beeld van onze gedeelde koloniale geschiedenis, van de Surinaamse cultuur in Nederland én van een land waar Nederlands wordt gesproken en waar de bevolking herkomst heeft in vier continenten.

Wereldmuseum Junior: zien, aanraken, beleven en meedoen

Wereldmuseum Junior staat al sinds 1975 bekend om het aansprekende museumconcept: zien, aanraken, beleven en meedoen. Kinderen stappen er in een andere wereld en leren door te doen. Het is een unieke samenhang van collectie, persoonlijke verhalen en activiteiten in een theatrale omgeving. Door het museumbezoek ervaren kinderen dat het inspirerend en verrijkend is om je open te stellen voor een ander.

Praktische informatie

Sabi Suriname is vanaf 12 oktober 2019 t/m maart 2023 elke zaterdag en zondag geopend en tijdens schoolvakanties elke dag. Er is een Juniortour (6 t/m 13 jaar) en een Familietour (alle leeftijden). De tours starten op vaste tijden. Op schooldagen is Wereldmuseum Junior alleen open voor schoolgroepen.

Noot voor de redactie  

Voor meer informatie en aanvullend beeldmateriaal kunt u contact opnemen met persvoorlichter Justin Hahury: T. 088 0042 979 E. pers@wereldmuseum.nl

Co-creatie  
In Sabi Suriname worden de bezoekers begeleid door 14 medewerkers die verbonden zijn met de Surinaamse diversiteit. Experts uit de verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen hebben een bijdrage geleverd voor specifieke onderdelen en er is een klankbordgroep samengesteld. Voor het ontwerp, de objecten en de marketingcampagne is er met diverse Surinaamse (Nederlandse) kunstenaars samengewerkt. Bureau Kinkorn is verantwoordelijk voor het ontwerp van de tentoonstelling en de marketingcampagne is samen met bureau Kapooow gerealiseerd.

Mede mogelijk gemaakt door
Sabi Suriname is mede mogelijk gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, AMVJ Fonds, Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en de Freek en Hella de Jonge Stichting.